Meny

Bayer 150 år:

Jubilantens bakside

Ikke alle er enige i at Bayer har skapt bedre liv i alle de 150 årene selskapet har eksistert. Her taler rikskansler Angela Merkel i anledning jubileet. Foto: Epa/ NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske farmasøyten Bayer fyller torsdag 150 år. Her er noen saker de unnlater å snakke om når de skal kutte kaken.
Bayer
  • Grunnlangt 1. august 1863
  • Tysk kjemisk og farmasøytisk konsern, med sete i Leverkusen i Nordrhein-Westfalen
  • Selskapet har 350 datterselskaper
  • I regnskapsåret 2012 hadde Bayer 111.500 ansatte og omsatte for 39,8 mrd. euro
  • Var i årene 1925-1945 del av IG Farben

I sin bursdagshilsen til selskapet kalte rikskansler Angela Merkel legemiddelfirmaet Bayer for «en fremragende reklame for Tyskland».

I anledning 150-årsdagen avholdes en rekke arrangementer, noe som ser ut til å virke inn på selskapets aksjer. Merkel selv deltok sammen med 1000 andre gjester på en fest i Köln 16. juli, mens et spesialbygd fly skal promotere selskapet på alle verdens kontinenter.

Les også: Forbes: Merkel fortsatt verdens mektigste kvinne

«Et bedre liv»

Merkel talte varmt om kjemikalefirmaet, under et banner med selskapets motto «Vitenskap for et bedre liv».

Det er imidlertid ikke alle som er like enige i den karakteristikken av det tyske selskapet. En gruppe som kaller seg Kampanje mot Bayer-farer (CBD), reagerer på at ingen av de brosjyrene som er opptrykt til feiringen, nevner «de tallrike kriminelle handlingene selskapet har begått».

– Som en del av IG Farben var Bayer involvert i noen av de mest grusomme handlingene i menneskets histore, sier Philipp Mimkes i CBD i en pressemelding, som hevder at Bayers styre er skyldig i å dekke over deler av selskapets historie.

Bayers hjemmesider uttaler selskapet at deres oppdrag er å forbedre folks livskvalitet.

Anklaget for krigsforbrytelser

Det var foretningsmannen Friedrich Bayer og farveren Johann Friedrich Weskott som grunnla selskapet «Friedr. Bayer et comp» 1. august 1863 – for nøyaktig 150 år siden i dag. I begynnelsen produserte de syntetiske fargestoffer, men med årene har produktrekken til selskapet vokst voldsomt.

Under første verdenskrig produserte selskapet sennepsgass og klorgass til skyttergravskrigene.

Mellom 1925 og 1945 inngikk Bayer i konglomeratet IG Farben, som blant annet hadde patent på kjemikaliet Zyklon B og benyttet seg av slavearbeidere i fabrikkene sine.

I Nürnbergprosessene som etterfulgte andre verdenskrig, ble Bayer-ansatte Fritz ter Meer dømt til syv års fengsel for eksperimentering på fanger i konsentrasjonsleirene.

Til sitt forsvar uttalte han at fangene «ikke ble utsatt for noen større lidelse, ettersom de skulle drepes likevel». Etter endt soning i 1956 ble han styreleder for Bayer.

Les også : JFK forsvarte Tyskland under andre verdenskrig

Heroin mot hoste

Her, på en reklameplakat fra rundt år 1900, reklameres det for de to bestselgende produktene til Bayer, Aspirin og heroin. Arkivfoto: NTB ScanpixHer, på en reklameplakat fra rundt år 1900, reklameres det for de to bestselgende produktene til Bayer, Aspirin og heroin. Arkivfoto: NTB Scanpix

Bayer er den dag i dag stolte av å kunne skilte med oppfinnelsen av Aspirin i 1898. Det de ikke snakker like høyt om, er markedsføringen deres av heroin, som ble lansert rundt samme tid.

Heroin ble anbefalt som hostemedisin av Bayer, med annonser særlig rettet mot bruk på barn. Selv om leger pekte på avhengighetsfaren allerede kort tid etter lansering, fortsatte Bayer å markedsføre heroin i mer enn 15 år.

Kokain i Coca-Cola

Det er ikke bare Bayer som har sine svin på skogen når det kommer til narkotiske stoffer. Da Coca-Cola ble utviklet av John Pemberton på 1880-tallet, var det som en alkoholholdig drikke som kombinerte kokain og vin.

Ettersom et alkoholforbud ble innført i Atlanta i 1886, ble Coca-Cola lansert uten alkohol, men det sterkt avhengighetsskapende stoffet kokain ble benyttet i den populære drikken frem til 1903.

Kokain har en smertelindrende effekt, og ble en stund solgt til barn som hadde tannpine. Foto: Wikimedia commonsKokain har en smertelindrende effekt, og ble en stund solgt til barn som hadde tannpine. Foto: Wikimedia commons

Rundt samme tid ble kokain brukt i flere medisinske sammenhenger, blant annet i drops som skulle hjelpe mot tannpine, også disse markedsført spesielt mot barn.

Les også: Halloween-barn fikk kokain

LSD mot sinnslidelser

Etter at den sveitsiske vitenskapsmannen Albert Hoffmann oppdaget effekten av LSD i 1943, ble det forsket mye på bruken av stoffet til å kurere diverse psykologiske lidelser. Mellom 1954 og 199 publiserte The Times seks positive artikler om bruken.

Selv om LSD ble trukket fra det lovlige markedet på midten av 60-tallet, fortsatte Hoffmann å tro på dens medisinske fortrinn frem til sin død i 2008.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus