Varsleren Snowden fikk asyl i Russland

FIKK ASYL: Edward Snowden forlater her flyplassen i Moskva i en bil. Foto: (Foto: Reuters)
FIKK ASYL: Edward Snowden forlater her flyplassen i Moskva i en bil. Foto: (Foto: Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Edward Snowden er innvilget midlertidig asyl i Russland og har forlatt flyplassen. Til gjengjeld skal han ha gitt løfter om å slutte å gi informasjon om USAs overvåkingsprogram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Snowden-saken

* Edward Snowden (30) har en fortid som datatekniker i CIA og utførte oppdrag for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) via IT-selskapet Booz Allen Hamilton.

* Via internasjonale medier, blant annet britiske The Guardian, amerikanske The Washington Post og nettstedet WikiLeaks, har Snowden siden 5. juni offentliggjort hemmelige opplysninger om amerikansk overvåking av nasjonal og internasjonal tele- og datatrafikk.

* Snowden har også offentliggjort informasjon om amerikansk spionasje rettet mot blant annet EU og Kina.

* Snowden forlot USA og kom til Hongkong 20. mai.

* 21. juni siktet USA Snowden for spionasje og ba om å få ham utlevert.

* 23. juni reiste han til Moskva, hvor han fram til 1. august oppholdt seg i transittområdet på den internasjonale flyplassen Sjeremetjevo.

Etter å ha sittet fast i transittområdet på Sjeremetjevo-flyplassen i over en måned fikk Snowden torsdag papirene han trengte for å kunne oppholde seg i Russland. Ifølge Snowdens advokat Anatolij Kutsjerena har Russland innvilget ham ett års midlertidig asyl.

Snowden selv takket torsdag russerne for å ha innvilget ham asyl. Samtidig rettet kan skarp kritikk mot USA.

– I løpet av de siste åtte ukene har jeg sett Obamas regjering vise null respekt for folkeretten og amerikansk rett. Men det er loven som seirer til slutt, sa Snowden i en pressemelding fra varslernettstedet WikiLeaks.

Mystisk forsvinning

Ingen av journalistene som befant seg på flyplassen, så noe til at Snowden forsvant derfra. Ifølge advokaten satte han seg i en taxi. WikiLeaks opplyser at han blir tatt hånd om av organisasjonens medarbeider Sarah Harrison.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kutsjerena sier Snowden nå er fri til å reise hvor han vil i Russland. Han skal også ha fått seg amerikanske venner i Russland som gir ham hjelp.

– Disse kan sikre at han er trygg en stund, sier advokaten til fjernsynskanalen Rossija 24.

Snowdens far, Lonnie, takket torsdag Russland og president Vladimir Putin i et intervju sendt på russisk fjernsyn.

Må tie

For å innvilge asyl stilte Russland som krav at Snowden ikke lenger gir informasjon om USAs overvåkingsprogram, opplyser Kutsjerena til nyhetsbyrået AP.

Så sent som onsdag kom avisen The Guardian med en ny artikkel basert på informasjon fra Snowden, men disse opplysningene ble gitt før Snowden lovet å slutte med lekkasjene, ifølge advokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs Snorre Valen, som har nominert Snowden til Nobels fredspris, synes det er «nitrist» at Russland har stilt slike betingelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russland ønsker å blidgjøre USA. I tillegg har landet selv et svært dårlig rulleblad når det gjelder ytringsfrihet og menneskerettigheter, sier Valen, som ikke vil kritisere Snowden for å ha godtatt betingelsene.

Spiontiltalt

Snowden har avslørt detaljer om hvordan amerikanske myndigheter overvåker internett- og telefontrafikk.

Den tidligere etterretningsanalytikeren er tilbudt asyl i latinamerikanske land, men har ikke hatt mulighet til å reise dit siden USA har gjort passet hans ugyldig.

Snowdens opphold på flyplassen i Moskva skapte knuter på tråden til USA, som har satt mye inn på å få tak i ham. De anklager ham for spionasje og har krevd å få ham utlevert.

Russlands beslutning om å gi Snowden ett års midlertidig asyl undergraver samarbeidet mellom Russland og USA, fastslår pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er ekstremt skuffet, sier han.

Toppmøte truet

Ifølge Carney vil USA nå revurdere president Barack Obamas planlagte besøk i Russland i september i lys av asylbeslutningen. Ifølge ham er det nå usikkert hvor stor verdi et slikt besøk nå vil ha.

Også Robert Menendez, leder for utenrikskomiteen i Senatet i Washington, er provosert.

– Dette setter forholdet mellom USA og Russland tilbake, sier han og ber Russland utlevere Snowden.

Han hevder Snowdens avsløringer kan hjelpe «terrorister og andre rundt om i verden som ønsker å skade landet».