Meny

Tsvangirai kaller valget en farse

Morgan Tsvangirai fra MDC mener valget i Zimbabwe er ugyldig. Foto: Philimon Bulawayo / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«En stor farse» er ordene presidentutfordrer Morgan Tsvangirai bruker om valgavviklingen i Zimbabwe. Han avviser hele valget som ugyldig.

– Det er et skinnvalg som ikke viser folkets vilje. Etter vår mening er valget ugyldig, sa statsminister Tsvangirai fra partiet MDC torsdag.

Men observatørstyrken fra Den afrikanske union (AU) er av en annen mening:

– De første meldingene fra stemmelokalene tyder på et fredelig, velordnet, fritt og rettferdig valg, sier AUs observatørleder Olusegun Obasanjo, Nigerias tidligere president.

Zimbabwerne gikk onsdag til urnene for å velge president og ny nasjonalforsamling, og selv om ikke resultatene er klare var folk fra president Robert Mugabes leir var torsdag raskt ute og erklærte seier. Presidenten har avvist alle anklager om fusk.

Byfolk avvist

Men anklagene om uregelmessigheter kommer ikke bare fra MDC. Velgere i byene, som i stor grad støtter Tsvangirai, fikk flere steder ikke mulighet til å stemme, opplyser organisasjonen Zimbabwe Election Support Network (ZESN). Ifølge gruppen har opp til én million velgere blitt nektet å stemme, skriver BBC.

Tallet på folk som ble forhindret fra å stemme, er lavere på landsbygda, ifølge ZESN. Der står president Robert Mugabe sterkere.

– Vi gjentar at det ikke er nok at et valg er fredelig for at det skal være troverdig, sier Solomon Zwana i ZESN, som har rundt 7.000 observatører rundt om i landet.

Avviser anklager

Valgkommisjonen i Zimbabwe avviser anklager om valgfusk.

Tidligere valg har vært preget av både vold og fusk. Morgan Tsvangirais Bevegelse for demokratisk forandring (MDC) holder ifølge en partikilde et krisemøte torsdag etter det partiet beskriver som omfattende valgjuks fra ZANU-PF.

– Det er storslått fusk. Zimbabwere er blitt ført bak lyset av ZANU-PF og Mugabe, og vi aksepterer det ikke, sier kilden til nyhetsbyrået Reuters.

Det kan ta flere dager før det endelige valgresultatet er klart. Det er ulovlig å kunngjøre uoffisielle valgresultater i Zimbabwe. Politiet varsler at personer eller grupper som gjør det, risikerer å bli pågrepet.

Selv om valgresultatet på langt nær er klart, virker Mugabes regjeringsparti ZANU-PF allerede sikre på seier over rivalene i MDC.

– Vi har tatt dette valget. Vi har begravd MDC. Vi tvilte aldri på at vi kom til å vinne, sier en sentralt plassert kilde i ZANU-PF som ikke vil stå fram med navn.

200 drept

Mugabe har hatt makten i Zimbabwe i 33 år. Etter forrige valg har han og Tsvangirai sittet i regjering sammen, et kronglete og uvillig samarbeid. I 2008 vant Tsvangirai første valgrunde, men ble tvunget til å trekke seg etter at rundt 200 av tilhengerne hans ble drept.

Både president Robert Mugabe og rivalen Morgan Tsvangirai har sagt at de kommer til å vinne med et valgskred. Mugabe har lovet å tre til side om han taper, noe Morgan Tsvangirai (61) sier han tar med en klype salt.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus