Meny

Gir Listerine skylden for misfarge

– MISFARGER: Munnskyllemiddelet Listerine kan misfarge tennene, mener norske tannleger. – Ikke tilfelle, mener produsenten. Foto: Listerine Facebook

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Et velkjent fenomen i tannlegemiljøet, mener tidligere president i Tannlegeforeningen.

Tannlege og tidligere president i Tannlegeforeningen, Carl Christian Blich, ser stadig oftere misfargede tenner hos pasienter som bruker Listerine munnskyllemiddel, skriver Dagens Næringsliv.

Årlig kjøper nordmenn Listerine munnvann for over 80 millioner kroner, men forskere mener middelet har liten eller ingen positiv effekt.

– I mange år har vi sett pasienter med brunmisfargede tenner som trolig kommer av Listerine-bruk. Det er et velkjent fenomen i tannlegemiljøet, sier Blich til DN.

Han forteller om pasienter som bestiller time for å få fjernet det de tror er tannsten, men som viser seg å være misfarge på tennene.

Les også: Munnskyllemiddel kan være helseskadelig

– Aggressive i markedsføringen

– Vi ser et overforbruk av plakkhemmende stoffer, som ikke er nødvendig for de aller fleste, sier Lasse A. Skoglund, professor ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Han mener markedsføringen har spilt en stor rolle for salgsvolumet.

– De som står bak Listerine er ekstremt aggressive i markedsføringen. De kjører på med et budskap om at der tannbørsten ikke når, når Listerine. Problemet er at selv ikke Listerine klarer å holde tennene rene. Det uetiske ved dette er at de har laget et samfunnsproblem ut av dårlig ånde, som gjør at alle tror de må bruke produkter de ikke trenger, sier Skoglund til Dagens Næringsliv.

Les også: Slik får du hvitere tenner

Avviser kritikken

Kommunikasjonsbyrået Weber Shandwick svarer dette til DN på vegne av Listerine etter å ha fått forelagt kritikken:

«Listerine munnskyll er verdens mest klinisk studerte munnvann for daglig langsiktig bruk, med mer enn 150 studier, inkludert 50 kliniske studier av sikkerhet og effekt. Listerine er det munnskyllet i verden som er mest anbefalt av tannleger og er blitt brukt trygt av over en milliard mennesker i mer enn 100 år. Data fra en rekke kliniske studier som undersøkte effekten av Listerine munnvann på utvikling av misfarging viser at langvarig bruk av Listerine (seks måneder) ikke er forbundet med noen signifikant økning i nivået av misfarging sammenlignet med nivåene før bruken av Listerine».

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus