Meny

– Mangler 13.000 studentboliger

Grünerløkka studenthus var opprinnelig kornsiloer, som ble kjøpt opp av SiO og bygget om til studentboliger i 2001. Arkivfoto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk studentorganisasjon krever at regjeringen bygger 3000 studentboliger i 2014. – Høye leiepriser gjør oss til arbeidstakere, ikke studenter, sier NSO-leder.

For noen dager siden skrev ABC Nyheter at flere tusen studenter står i kø for å få studentbolig. Når skolen begynner om et par uker, vil flere tusen stå uten studentbolig.

For å nå målet om 20 prosent dekningsgrad, mangler nemlig over 13.000 studentboliger.

Det mener Norsk studentorganisasjon (NSO) er helt uakseptabelt.

– Høye leiepriser og lav studiestøtte gjør oss stadig mer til arbeidstakere og mindre til studenter. Nå har begeret rent over og vi står til knærne i boutgifter. Løsningen er flere og billigere studentboliger, Regjeringen har ansvaret, og det haster, sier NSO-leder Ola Magnussen Rydje i en pressemelding.

Ifølge NSO har studentenes boutgifter økt med 15 prosent fra 2005 til 2010, og gjennomsnittlig boutgifter utgjør nå over 70 prosent av studiestøtten.

Les også: Ny fattigrekord for studenter

Krever 3000 i 2014

Leder for Norsk studentorganisasjon Ola Magnussen Rydje mener behovet for studentboliger aldri har vært større. Foto: NSOLeder for Norsk studentorganisasjon Ola Magnussen Rydje mener behovet for studentboliger aldri har vært større. Foto: NSO

I Soria Moria II har regjeringen en målsetning om å bygge 1000 nye studentboliger i året.

I mai i år besluttet regjeringen å bevilge 100 millioner ekstra i revidert nasjonalbudsjett til bygging av studentboliger. I tillegg til bygging av 1000 nye studentboliger i året som regjeringen har som mål i Soria Moria II, tilsvarer det 1483 hybelenheter for 2013.

NSO er glad for ekstrabevilingen, men ønsker en fordobling: 3000 studentboliger over statsbudsjettet for 2014. De legger også ned krav om å øke statstilskuddet til 50 prosent, samt øke kostnadsrammen, grensen for hvor mye en studentbolig kan koste å bygge og fortsatt få statstilskudd, med 150.000 kroner.

Les også: 450 studier søker studenter

Fire prosent i Østfold

NSO har kartlagt dekningsgraden for de ulike studentskipnadene. Mens Oslo, som er den klart største, ligger like under landsgjennomsnittet med 13,4 prosent dekningsgrad, er Østfold taperen.

Med 214 hybelenheter fordelt på 5318 studenter, kan Østfold studentskipnad tilby studentbolig til bare 4 prosent av studentene sine.

Det er likevel de store byene som mangler mest. Når NSO legger frem en oversikt over hvor mange studentboliger de fire største byene mangler, viser tallene at henholdsvis Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger mangler 4435, 1476, 1359 og 727 boliger.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus