Meny

Dansk lastebåt kjørte på grunn i Åfjorden

Det danske lasteskipet «Dart» gikk tidlig torsdag morgen på grunn på Grøneskjæret utenfor Skivenes i Åfjorden i Hyllestad kommune. Foto: «Halfdan Grieg"/Redningsselskapet / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 67 meter lange danske lastebåten Dart gikk på grunn i Åfjorden i Sogn og Fjordane natt til torsdag. Mannskapet på sju er ikke skadd.

Hovedredningssentralen Sør-Norge sendte først en redningsskøyte til havaristen, men den kunne ikke gjøre stort. Fartøyet står på grunn på Grøneskjæret utenfor Skivenes i Åfjorden i Hyllestad kommune.

– Vi overvåker situasjonen, men det er Kystverket som håndterer selve havariet. Lastebåten står 20-25 meter oppe på land, sier redningsleder Siv Namork i Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Hull i skroget

Redningsskøyta Halfdan Grieg assisterer havaristen, og kystvaktskipet Tor er på vei fra Bergen og er ventet framme i 13-tiden. Værforholdene er gode, og det er vindstille.

Dart er lastet med 485 kubikk boreslam. Båten har fått hull i skroget ved ballasttanken, men det skal ikke være fare for lekkasje fra fartøyet. Skadene skal ikke være dramatiske, opplyser vakthavende i Kystverket, Ingrid Lauvrak.

– Informasjonen vi har fått fra rederiet tilsier at skadene ikke skal være store, men det er vanskelig å se under båten på nåværende tidspunkt. Dette blir først klart når båten dras av land og dykkerne får undersøkt den skikkelig. Rederiet antar at båten skal kunne gå videre for egen maskin, sier hun til NTB.

For at båten skal kunne seile videre, må rederiet få seilingstillatelse fra Sjøfartsdirektoratet.

Venter på høyvann

Det gunstigste tidspunktet for å få båten av land, er ved flo. Det er høyvann klokken 20 torsdag kveld.

Politiet kom til stedet klokken 10.14 og har tatt forklaring fra den ansvarlige på skipet. Juristen som deltar i etterforskningen, vil senere vurdere om ytterligere avhør må til.

– Det er for tidlig å spekulere om årsaken til ulykken, men vi har ikke mistanke om promillekjøring. Det er en del holmer i området, men jeg vil ikke påstå at det er et spesielt vanskelig farvann å manøvrere i, sier operasjonsleder Kjetil Drange i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus