FN-observatørene får tilgang til tre steder i Syria

Folk leter etter overlevende etter et angrep i Aleppo. Foto: REUTERS/Malek Alshemali/NTB scanpix
Folk leter etter overlevende etter et angrep i Aleppo. Foto: REUTERS/Malek Alshemali/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syria sier ja til å slippe inn FN-inspektører til tre forskjellige steder for å undersøke påstander om bruk av kjemiske våpen i borgerkrigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Delegasjonen vil reise til Syria så raskt som mulig for samtidig å undersøke tre av hendelsene det har blitt rapportert om, heter det i en uttalelse fra mediekontoret til FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Et av stedene inspektørene skal undersøke er Khan al-Assal utenfor Aleppo. Der ble 27 mennesker drept tidligere i år, i angrep der det angivelig ble brukt kjemiske våpen. FN har ikke gått ut med hvilke to andre steder som skal undersøkes, men de antas å være i nærheten av Homs og Damaskus, melder BBC.

De syriske myndighetene og opprørerne har anklaget hverandre for å ha tatt i bruk kjemiske våpen i den to år lange syriske borgerkrigen. Blant annet har det blitt fremmet påstander om bruk av saringass. Det blir antatt at det befinner seg store mengder kjemiske våpen i landet, blant annet sennepsgass, saringass og nervegift. Syria er et av sju land som ikke har undertegnet en traktat fra 1997 som forbyr bruken av slike våpen.

President Bashar al-Assads regjering har avvist anklager fra USA, Storbritannia og Frankrike om at regjeringsstyrkene bruker kjemiske våpen i kampen mot opprørerne.