Plagsomme parasitter i badevannet

I Sognsvann i Oslo, finnes det mye av parasitten ikter. Særlig er ender bærere av parasitten. Foto: Scanpix.
I Sognsvann i Oslo, finnes det mye av parasitten ikter. Særlig er ender bærere av parasitten. Foto: Scanpix.

Finværet i Oslo kan føre til høysesong for svømmekløe i Sognsvann og de andre innsjøene i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en juli sørpå som har vært den varmeste på 15 år, har den blodsugende ikten også hatt gode dager. Når temperaturen i ferskvannet kryper oppover, kan den millimeterlange parasitten fråtse i badegjester klare for en dukkert.

I verste fall kan det føre til utslett, kløe og feber.

Tidligere i sommer meldte Folkehelseinstituttet at de hadde fått rapporter om blodparasitter i minst 120 norske innsjøer.

I Oslo finnes ikter både i Sognsvann, Nøklevann og Bogstadvannet ved badetemperaturer på rundt 20 grader. Også i Ulsrudvann og Vesletjern finnes det ikter, ifølge Bymiljøetatens nettsider.

Les også: Disse stikker deg i sommer

Dersom du oppdager kløende, røde prikker på huden etter å ha badet i ferskvann, kan det hende du har fått svømmekløe forårsaket av ikter. Vanligvis infiserer parasitten fugler, men ved en feiltakelse kan den angripe og trenge inn i huden på badende mennesker.

Iktene kan ikke formere seg når de prøver seg på oss, men dør like under huden. Parasitten er ikke farlig for mennesker, men kan gi allergiske reaksjoner, kløe og prikker som kan minne om myggstikk.

Vanligvis trengs det ingen behandling mot svømmekløe, og symptomene forsvinner etter en til to uker, ifølge Folkehelseinstituttet.

Personvernpolicy