– Manning-dom øker muligheten for Assange-tiltale

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommen mot Bradley Manning øker muligheten for at USA går til sak mot WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange som en medsammensvoren, ifølge Assanges advokat og borgerrettsgrupper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske soldaten Manning ble tirsdag kjent skyldig på de fleste tiltalepunktene, men ikke det mest alvorlige punktet om å bistå fienden. Manning, som lekket hemmeligstemplet informasjon til WikiLeaks, ble blant annet funnet skyldig i å ha brutt spionasjelovgivningen.

Se Julian Assange kommentere dommen øverst i artikkelen

Mannings forsvarere avviste under rettssaken at soldaten lekket informasjonen etter instruks fra Assange.

– Men regjeringen forsøkte i det alt vesentlige å si at Assange er en medsammensvoren. Det er et veldig dårlig signal om hva den amerikanske regjeringen ønsker å gjøre med Assange, sier Assanges advokat, Michael Ratner, ifølge Washington Post.

Øker sjansen

– Enten er det en tiltale klar allerede, noe jeg tror er svært sannsynlig. Eller så har de nå dette (dommen mot Manning), og de kan si at de har en del av sammensvergelsen, sier Ratner til avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trevor Timm, leder av Freedom of the Press Foundation, er enig i at spiondommen mot Manning øker muligheten for at Assange blir tiltalt. Men ifølge Timm til en spiontiltale mot en forlegger ha store konsekvenser:

– Det vil bety at enhver dyktig journalist som dekker nasjonal sikkerhet, risikerer fengsel, fordi de også jevnlig offentliggjør informasjon om rikets sikkerhet.

– Dystre følger

Laurence H. Tribe, en av USAs fremste jurister, sier til Aftenposten at dommen mot Manning kan avskrekke journalister og varslere i fremtiden.

– De langsiktige følgene kan bli dystre, sier Tribe.

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange kaller tirsdag Manning for en ekte helt.

– Vi kaller menneskene som er villig til å risikere og å være en martyr for resten av oss for helter. Bradley Manning er en helt, sier Assange til CNN.

Assange understreker at saken er et angrep mot uavhengig og gravende journalistikk, og han frykter andre varslere vil kunne bli skremt til taushet som følge av behandlingen av Manning.