Halvorsen kan nekte Breivik studieplass

SISTE ORD: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier de vil revurdere regelverket som gir norske fanger rett på utdanning. (Arkivfoto: NTB scanpix)
SISTE ORD: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier de vil revurdere regelverket som gir norske fanger rett på utdanning. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Kunnskapsdepartementet vil revurdere lovverket om utdanningsrett hos norske fanger etter at Anders Behring Breivik søkte studier i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå varsler kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) at de vil gjennomgå regelverket som gir norske fanger rett på utdanning.

– En av utfordringene her er muligheten til at han går opp i eksamen, og hvem som eventuelt skal sensurere denne, sier hun til TV 2.

– En veldig spesiell situasjon

Breivik har ikke nødvendigvis rett til å studere slik som andre fanger, ifølge Halvorsen.

Hun vektlegger særlig at siden han mest sannsynlig aldri vil bli løslatt, er heller ikke samfunnet tjent med at han tar utdanning.

– Vi er i en veldig spesiell situasjon her, fordi vi har å gjøre med en massemorder som aldri kommer til å slippe ut i samfunnet, sier hun.

Det legges også vekt på hensynet til ansatte og medstudenter når Kunnskapsdepartementet og Justisdepartementet går sammen for å gjennomgå regelverket.

Les også: Breivik søkte studieplass - trolig ikke kvalifisert

Lippestad reagerer

Forsvarsadvokat Geir Lippestad reagerer på Kristin Halvorsens utspill. Han mener Breivik burde få samme rettigheter som andre innsatte i norske fengsler.

– Breivik sitter på den strengeste seksjonen i Norge. Han sitter isolert fra andre fanger. Skal vi tenke oss at han sitter slik resten av livet uten noe annet fornuftig å finne på? Da vil jeg si det nærmer seg en torturtilstand, sier Breiviks forsvarsadvokat.

Anders Behring Breivik har tidligere tatt opp fag fra videregående skole mens han har sittet i fengsel.

Les også: Breivik har frasagt seg morsarven

Personvernpolicy