Mugabe sa nei til valgstøtte på millioner fra Norge

Robert Mugabe stiller til gjenvalg som president under valget i Zimbabwe onsdag. Foto: Philimon Bulawayo / Reuters / NTB scanpix.
Robert Mugabe stiller til gjenvalg som president under valget i Zimbabwe onsdag. Foto: Philimon Bulawayo / Reuters / NTB scanpix.

Valgkommisjonen i Zimbabwe sa nei til 9 millioner kroner i støtte fordi de mente kravene Norge stilte var vestlig innblanding.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag går innbyggerne i Zimbabwe til valgurnene for å velge president og nasjonalforsamling.

Norge tilbød seg å støtte den tekniske gjennomføringen av valget med 9 millioner kroner gjennom den regionale organisasjonen EISA.

– Dessverre har ikke ZANU-PF ønsket den hjelpen, fordi de mente det var vestlig innblanding i valget, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV) til NTB.

Støtten fra Norge hadde betingelsen at valgkommisjonen i Zimbabwe skulle samarbeide med EISA for at valget skulle bli mer rettferdig enn i 2008. Da vant Morgan Tsvangirai første valgrunde, men trakk seg etter at en rekke av tilhengerne hans ble drept.

Robert Mugabe og ZANU-PF har styrt Zimbabwe siden uavhengigheten i 1980. I tre årtier har han skjøvet til side alt av utfordrere og holdt politiske motstandere i sjakk gjennom et hardt og flere ganger brutalt grep om makten.

– Hovedproblemet med at de sa nei er at det senker troverdigheten til valget. Atmosfæren i landet er ifølge vår ambassade i Harare rolig nå, og denne beslutningen svekker valgets gjennomsiktighet, legger Holmås til.

Vestlige valgobservatører får ikke lov til å følge valget, men afrikanske observatører er på plass.

Personvernpolicy