Breivik søkte studieplass – trolig ikke kvalifisert

Dersom Anders Behring Breivik kommer inn på studiet ved Universitet i Oslo, vil undervisningen foregå i fengselet. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix
Dersom Anders Behring Breivik kommer inn på studiet ved Universitet i Oslo, vil undervisningen foregå i fengselet. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Flere forelesere har reagert på at terrordømte Anders Behring Breivik har søkt studieplass ved Universitetet i Oslo, men Breivik er trolig ikke kvalifisert for høyere utdanning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er grovt sett to måter å bli kvalifisert til en studieplass på.

Den ene måten er å ha generell studiekompetanse, det vil si å ha fullført og bestått treårig videregående utdanning.

Den andre måten er ved å komme inn på et spesielt grunnlag, såkalt realkompetanse, opplyser Universitet i Oslo til ABC Nyheter.

Anders Behring Breivik sluttet på Oslo Handelsgymnasium i starten av 3. klasse, og han fikk dermed ikke generell studiekompetanse. Det er imidlertid ikke kjent om han har tatt videregåendefag i fengselet.

For å få realkompetanse må søkeren være minst 23 år, fullført og bestått alle de seks studiekompetansefagene og dokumentere minst 5 års arbeidspraksis eller utdanning.

Hvorvidt Breivik kan kvalifisere til en slik realkompetanse, ønsker ikke UiO å vurdere overfor ABC Nyheter.

Ifølge VG Nett har medelever fortalt at Breivik sluttet på videregående høsten 1997, ett år før han var ferdig, fordi han ønsket å vie livet sitt til noe viktigere, nemlig politikken.

Les også: Halvorsen kan nekte Breivik studieplass

Reagerer på søknaden

Flere forelesere ved Institutt for statsvitenskap har reagert kraftig på at Breivik har søkt seg til studiet, melder TV 2.

Rektor Ole Petter Ottersen sier han vil vurdere hver enkelt sak dersom forelesere ønsker å reservere seg mot å ha massemorderen som student.

– Jeg forstår at det kommer reaksjoner. Det er menneskelig. Hvis det er slik at enkelte lærere reserverer seg, må vi ta det seriøst og vurdere det i hvert enkelt tilfelle, sier Ottersen.

Les også: Breivik har frasagt seg morsarven

– Vil eventuelt bli på cella

Han påpeker at universitetet må ta imot Breivik som student dersom han er kvalifisert.

– Vi kan ikke nekte noen å studere ved Universitetet i Oslo (UiO). Vi er nødt til å forholde oss til de faglige reglene for opptak, sier han.

Ifølge TV 2 har Breivik ikke fått endelig svar på sin søknad enda.

Dersom han kommer inn, vil undervisningen foregå i fengselet. Å delta på forelesninger er uaktuelt, ifølge Justisdepartementet.

– Generelt vil eventuelle studier foregå som selvstudium på cella, understreker ekspedisjonssjef Unni Gunnes i Kriminalomsorgsavdelingen i Justisdepartementet overfor NTB.

– Hvordan skal en eventuell eksamen foregå?

– Det vil bli en konkret vurdering om det skulle være aktuelt. Kriminalomsorgen står ansvarlig for sikkerhetsopplegget, sier Gunnes.

ABC Nyheter har tirsdag ikke klart å komme i kontakt med Breiviks advokat.

Personvernpolicy