Superkvinne i burka skal hjelpe pakistanske jenter

En popstjerne står bak Pakistans første kvinnelige superhelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistan har fått sin første kvinnelige superhelt - og hun er ikledd burka.

«Burka Avenger» skjuler seg bak den svarte, heldekkende drakten mens hun kjemper mot lokaler kjeltringer i en ny tegnefilmserie for barn. Ninjaen bruker bøker og penner som våpen i kampen mot fiendene, som vil stenge jenteskolen hvor hun arbeider.

Serien starter opp på pakistansk tv i august, og er skapt av Aaron Haroon Rashid, en av Pakistans største popstjerner.

Sosialt budskap

Gjennom «Burka Avenger» vil han belyse viktigheten av at jenter får skolegang og sende budskap til barna om blant annet miljøvern og anti-diskriminering.

– Hver episode er sentrert rundt en moral, som sender ut sterke sosiale budskap til barna. Men det er innhyllet i ren underholdning, latter, action og eventyr, sier Rashid ifølge Daily Mail.

Rashid har laget 13 episoder av serien med sanger skrevet og utført av ham og andre pakistanske popstjerner. I tillegg produserer han et album med musikk fra showet, og han har laget et spill til iPhone.

Burka Avenger bruker våpen i kampen mot kjeltringene. Foto: Skjermdump fra traileren for «Burka Avenger»Burka Avenger bruker våpen i kampen mot kjeltringene. Foto: Skjermdump fra traileren for «Burka Avenger»

– Ikke undertrykkende

Rashid sier valget om å ikle superhelten burka ble gjort for å gi showet en lokal følelse.

Taliban tvang kvinner til å bruke den heldekkende drakten da de tok kontroll over Afghanistan på 1990-tallet.

– Det er ikke et tegn på undertrykkelse. Hun bruker burka for å skjule identiteten sin, akkurat som andre superhelter, sier Rashid.

Når «Burka Avenger» ikke er ute på oppdrag som sitt alter ego, bruker hun ikke burka. Hennes egentlige navn er Jiya, en jente som har lært karate av adoptivfaren Kabbadi Jan.

Skurkene i Burka Avenger vil stenge en lokal skole for jenter. Foto: Skjermdump fra Burka Avengers trailerSkurkene i Burka Avenger vil stenge en lokal skole for jenter. Foto: Skjermdump fra Burka Avengers trailer

Taliban-angrep

For pakistanske barn er fiendebildet dessverre ganske så realistisk.

Taliban har bombet flere hundre skoler og angrepet aktivister som kjemper for utdanning for jenter.

Opprørerne møtte internasjonal fordømmelse da de skjøt 15 år gamle Malala Yousafzai i hodet, et drapsforsøk de utførte etter hennes kamp for rettigheten til skolegang for jenter.

Les også: Malala: - Jeg vil at alle jenter, alle barn skal få utdannelse

Personvernpolicy