Brorskap-tilhengere gikk mot militærhovedkvarter

Medlemmer av Det muslimske brorskap roper slagord og krever at Mohamed Mursi blir gjeninnsatt som president. Foto: Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/NTB scanpix
Medlemmer av Det muslimske brorskap roper slagord og krever at Mohamed Mursi blir gjeninnsatt som president. Foto: Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/NTB scanpix

Flere tusen tilhengere av Det muslimske brorskap var natt til mandag på vei mot hovedkvarteret til den militære etterretningstjenesten i hovedstaden Kairo. Men marsjen ble avblåst, melder Al Jazeera.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brorskap-tilhengerne var i ferd med å trosse en advarsel fra hæren om å holde seg borte fra hovedkvarteret, og så dermed ut til at det kunne bli nye sammenstøt mellom regimet og tilhengerne av ekspresident Mohamed Mursi, som ble fjernet av militæret.

– Ofrer blod

– Vi ofrer vårt blod og våre sjeler for Mursi, ropte demonstrantene på vei til militærhovedkvarteret.

Men ifølge Al Jazeeras journalister i Kairo så protestmarsjen natt til mandag ut til å være avblåst.

Mange tusen tilhengere av Det muslimske brorskap holder fortsatt stand i Kairos gater. De lover å fortsette protestene, til tross for at minst 72 av tilhengerne ble drept i helgen.

Ifølge talsmann Murad Ali fra Det muslimske brorskap startet marsjen natt til mandag fra Rabaa al-Adawiya-moskeen, som ligger like ved området der over 70 ble drept av sikkerhetsstyrker natt til lørdag.

Ban advarer

FNs generalsekretær advarte søndag de egyptiske overgangslederne om at hvert dødsfall under demonstrasjonene vil gjøre det vanskeligere å løse krisen i landet.

Mandag skal EUs utenrikssjef Catherine Ashton møte general Abdel Fattah al-Sisi, som ledet avsettelsen av Mursi.

Egypts militære råd advarte søndag demonstrantene om konsekvenser hvis de ikke umiddelbart stanser «terroren og volden».

Rådet uttaler at demonstrantene må «slutte å oppfordre til hat og ødeleggelser mot Egypts befolkning og statlige institusjoner», ifølge avisen al-Masry al-Youm.

– Handle besluttsomt

Det fremgår av en uttalelse fra Egypts nasjonale forsvarsråd. Rådet advarer også om at man vil «handle fast og besluttsomt» om demonstranter «går ut over det de har rett til».

Seniorforsker Nefissa Naguib ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) mener ledende personer innenfor Brorskapet må be om at demonstrantene gir seg frivillig for å hindre et nytt blodbad.

– Dessuten må det samtidig bli en dialog mellom demonstrantene og overgangsregjeringen, sier Naguib til NTB.

Personvernpolicy