Etterforsker busstragedien i Italia

Italienske myndigheter har startet etterforskning etter at minst 39 personer døde i en av de verste bussulykkene i Europa på mange år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskerne skal undersøke om det er grunnlag for å sikte noen for uaktsomt drap etter utforkjøringen.

Sjåføren døde i ulykken, men etterforskerne skal også se på om bussen og veien var i god nok teknisk stand, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA.

En av de overlevende passasjerene skal ha hørt at et dekk sprengte rett før ulykken. Det var ingen bremsespor på stedet, noe som kan tyde på at bremsene var ødelagt.

– Stor tragedie

Statsminister Enrico Letta er på reise til Hellas, og avbrøt mandag programmet for å holde ett minutts stillhet for å minnes de 39 døde.

– Det er en veldig trist dag for Italia. Det finnes ingen ord for det. Det er en stor tragedie, sa han.

I en uttalelse fra det italienske veivesenet «Autostrade per l'Italia» står det at bussen holdt svært høy hastighet blant saktegående trafikk da ulykken skjedde på den travle motorveien mellom Bari og Napoli.

Bussen, som hadde 48 passasjerer om bord, raste gjennom autovernet og rundt 30 meter ned en grøft etter å ha kjørt av veien ved ei bru.

– Man skulle tro at barrierene på viadukter og broer skulle hindre denne typen ulykker, men her var tydeligvis sammenstøtet så kraftig at selv barrieren ga etter, sier brannsjefen Alessio Barbarulo ifølge Reuters.

Se også: Finner rester av tapte liv i vraket

Vanskelig redningsarbeid

Redningsarbeidere holdt fortsatt på med å få folk ut av vraket mandag.

– Redningsarbeidet er vanskelig fordi det eneste som er igjen av bussen er et vrak. Passasjerene er fastklemt mellom metallbitene, sier Barbarulo.

De døde bli nå fraktet til en idrettshall i nærheten som fungerer som et midlertidig likhus. Familiemedlemmer og pårørende flokket mandag til hallen for å identifisere de døde.

På ulykkesstedet sto kistene med de 36 som døde på stedet på rekke og rad langs veien. Flere av de omkomne skal være barn, ifølge avisene La Repubblica og Corriere della Sera.

Delt i to

Bussen ble delt i to i det den traff bakken, og flere av de skadde og omkomne ble kastet ut av vraket i sammenstøtet.

33 omkomne ble hentet ut av bussen, mens tre andre ble funnet under vraket. Elleve passasjerer ble hentet ut i live og sendt til sykehus. Flere av dem var alvorlig skadd.

Ifølge Corriere della Sera døde to av de skadde på sykehuset i løpet av natten.

Redningsarbeidet var vanskelig og farlig på grunn av en stor betongblokk som hang over ulykkesstedet og kunne løsne. Flere ganger under arbeidet ble alle bedt om å være helt stille, slik at man kunne lytte etter livstegn fra skadde passasjerer.

Personvernpolicy