Gulldrømmen knust av straffemisser

Tysk mål og Trine Rønning depper. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Tysk mål og Trine Rønning depper. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norge ga Tyskland all slags problemer, men ble felt av en knyttneve og et bein fra keeper Nadine Angerer. Tyskland tok sin åttende EM-tittel med 1-0-seier i søndagens dramatiske finale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge 0 - 1 Tyskland

Les alt om kampen her

Angerer reddet Trine Rønnings straffespark på 0-0 og Solveig Gulbrandsens på 1-0, etter at henholdsvis Cathrine Dekkerhus og Caroline Graham Hansen ble felt. Først fikk hun beinet, så neven på skudd som ikke var godt nok plassert.

Svenskene fikk ikke se sitt eget landslag i finalen, men Malmö-spilleren Anja Mittag ble matchvinner i finalen. Hun ble byttet inn ved pause og hadde vært på banen bare fire minutter da hun fikk løpe helt alene i midten på en tysk kontring. Celia Okoyino da Mbabi spilte i rett øyeblikk, og en berøring senere lå Norge under for første gang i EM.

Norge hadde kjempet seg inn i kampen etter en rufsete start og gitt Tyskland problemer allerede i første omgang. De som trodde at Norge skulle bli knust av baklengsmålet, tok feil. Også de som trodde at de norske ikke skulle orke.

Etter målet var det Norge som kjørte kampen, men nærmere enn et nytt straffespark, en annullert scoring og en kjempesjanse ved Elise Thorsnes kom ikke de norske.

Tyskland hadde også sine store sjanser, men forsvarte seg med ryggen mot veggen da dommeren blåste av.

- Det var en bra fotballkamp

Norges trener Even Pellerud tok tapet med et smil etter kampslutt, men måtte innrømme at han synes det var ergelig å bomme på to straffer.

- Vi misset to straffer, det skal man ikke gjøre, men det skjer i fotball, fortalte han til NRK ettter kampen.

Sluttet som det startet

EM startet med at Danmark misset to straffespark mot Sverige og sluttet med at Norge misset to straffer mot Tyskland. Danmark og Norge vant hver sin straffesparkkonkurranse i EM, men begge lag fikk gulldrømmen knust etter ny straffedramatikk.

Tyskland har spilt åtte EM-finaler og vunnet åtte titler. Silvia Neid har vært med på alle åtte. Først tre som spiller, så tre som assisterende landslagssjef, nå to som landslagssjef. For fjerde gang ble det seier mot Norge i finalen, men aldri har det holdt så hardt.

Akkurat som i kvartfinalen mot Spania hadde Norge problemer i åpningen. De norske brukte noen minutter på å samle seg, men også søndag fant de formasjonene. I motsetning til semifinalen mot Danmark greide de å variere mellom lavt (oftest) og høyt press, og aggressiviteten var mye bedre. Litt etter litt fant Norge også sitt eget offensive spill, anført av en stor Ingvild Stensland i ankerrollen.

Angerers knyttneve

Tyskerne mistet humøret da dommer Cristina Dorcioman etter 24 minutter feiltolket Toril Hetland Akerhaugens sleivspark og ga Norge corner. I minuttene som fulgte gikk de stygt inn i flere dueller, og etter 27 minutter tråkket Okoyino ned Dekkerhus da hun raidet i feltet.

Trine Rønning, som scoret det avgjørende straffesparket i semifinalen, la ballen til rette og satset på kraft. Nadine Angerer var på vei til feil side, men slengte ut beinet og slo ballen over mål.

Angerers knyttneve sto i veien da Gulbrandsen tok straffe i det 61. minutt etter at Caroline Graham Hansen fintet seg mellom to tyskere og ble felt av Saskia Bartusiak på et flott norsk angrep. Hansen våget ikke se på da Gulbrandsen skjøt, og riktig nok slengte Angerer ut neven og slo ballen ut.

Noen minutter senere rakk de norske å juble i noen sekunder for det de trodde var 1-1, men Ada Hegerberg var offside da hun satte inn klubbvenninne Maren Mjeldes innlegg.

Siste store sjanse kom da innbytter Thorsnes, som spilte på topp i 4-4-2, nådde et framspill før Angerer. Ballen hoppet rett utenfor det tomme målet.

Igjen var det tyskerne som skulle få juble etter en EM-finale, men de norske viste at de fullt ut fortjente finaleplassen og sølvmedaljene.

Personvernpolicy