Pakistan får ny president

Mamnoon Hussain ligger an til å vinne presidentvalget i Pakistan neste uke. Han representerer regjeringspartiet PML-N. Foto: Reuters/NTB scanpix
Mamnoon Hussain ligger an til å vinne presidentvalget i Pakistan neste uke. Han representerer regjeringspartiet PML-N. Foto: Reuters/NTB scanpix

Mamnoon Hussain er storfavoritt til å overta presidentembetet i Pakistan. Han er en nær alliert av statsminister Nawaz Sharif, men lover å være upartisk som president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om presidentvalget i Pakistan

* Valget holdes tirsdag 30. juli. Presidenten velges av folkevalgte i nasjonalforsamlingen, senatet og fire provinsforsamlinger. Presidenten har i hovedsak en seremoniell rolle.

* Regjeringspartiet PML-Ns kandidat Mamnoon Hussain er klar favoritt. PML-N og statsminister Nawaz Sharif vant valget på nasjonalforsamling i mai, på bekostning av PPP, som hadde regjeringsmakten i forrige periode.

* PPP har varslet at partiet vil boikotte presidentvalget fordi valgdatoen er blitt framskyndet. Også partiet Awami vil boikotte valget. Partiet til Imran Khan, som er det tredje største partiet i nasjonalforsamlingen, kommer til å delta.

* Tidligere president Pervez Musharraf, som vendte tilbake fra eksil tidligere i år, er satt i husarrest og får ikke lov til å stille i valget. Hans parti APML boikotter valget.

Det er de folkevalgte i nasjonalforsamlingen, senatet og fire provinsforsamlinger som velger presidenten i Pakistan. Valget skal holdes tirsdag 30. juli.

Presidentens rolle er i første rekke seremoniell. Men den sittende presidenten, Asif Ali Zardari, er kjent for å ha utøvd betydelig innflytelse bak kulissene i pakistansk politikk.

Mamnoon Hussain lover på sin side å opptre upartisk.

– Presidenten skal være hele landets president. Jeg vil være president for alle pakistanere, sier han.

Les også: Har avslørt 32 underslag med bistandspenger

Alliert

Hussain anses imidlertid for å være en nær alliert av Nawaz Sharif, som overtok som statsminister da hans parti PML-N vant valget til nasjonalforsamling i mai.

Valget ble et etterlengtet comeback for Sharif, som ble styrtet i et militærkupp i 1999. Da Sharif gikk i eksil etter kuppet, forble Hussain ifølge en partikilde i PML-N lojal mot ham. Det ser nå ut til å lønne seg.

Men kanskje enda viktigere er det at Hussain kommer fra en mindre provins, mener partikilden.

– Sharif har et behov for å svare på propaganda om at han kun hjelper fram politikere fra sin egen hjemprovins, sier kilden.

Les også: Nye avsløringer om bin Ladens liv på rømmen

Vant på misnøye

Zardaris parti PPP, som har styrt Pakistan de siste fem årene, gikk på et sviende nederlag i valget i mai og fikk bare 31 seter i nasjonalforsamlingen, mot 272 for PML-N.

Sharif vant ikke bare på sine egne løfter om økonomiske reformer, men også på misnøyen med PPP-regjeringen. Omfattende korrupsjon og ikke minst det skjøre strømnettet har gjort hverdagen vanskelig både for folk flest og for næringslivet.

PML-N har på sin side kunnet vise til hva partiet fikk til da det styrte på 1990-tallet, og ikke minst sitt styre av Punjab-provinsen de siste fem årene: Veier og broer er bygd, og Lahore er blitt den første pakistanske byen som har fått et offentlig transportsystem.

Sharifs forrige regjering lå i strid med hæren, som da var ledet av general Pervez Musharraf. Det endte med kupp.

Personvernpolicy