Raseri i Italia etter banankasting mot minister

Italias minister for Integrering og innvandring, Cecile Kyenge, blir utsatt for stadige tilfeller av rasisme og hets i et Italia som ikke er vant til innvandring. Foto: Reuters/NTB scanpix
Italias minister for Integrering og innvandring, Cecile Kyenge, blir utsatt for stadige tilfeller av rasisme og hets i et Italia som ikke er vant til innvandring. Foto: Reuters/NTB scanpix

Det siste rasistiske angrepet mot Italias første svarte statsråd har utløst raseri over hele det politiske spekteret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innvandringsminister Cecile Kyenge talte på et møte til Det demokratiske partiet fredag da ukjente personer kastet bananer på henne. Kyenge svarte med ironi og kritiserte banankastingen som sløseri med mat.

Men andre tok ikke så lett på det rasistiske angrepet. Sosiale medier flommet over av rasende reaksjoner, og både ministre og andre politiske ledere tok i bruk Twitter for å uttrykke sitt raseri og sin støtte til Kyenge.

Reaksjoner og solidaritet

Italias miljøvernminister Andrea Orlando uttrykte indignasjon over den ynkelige handlingen, mens landbruksminister Nunzia De Girolamo sa at Kyenge viser at det beste våpenet mot idioti og vold er ironi.

Romas ordfører Gianni Alemanno kalte episoden skammelig og nedverdigende og oppfordret alle til å isolere idiotene som sto bak.

Banankastingen er bare det siste i en serie rasistiske angrep på Kyenge, som er italiensk statsborger etter mange år i Italia, men opprinnelig kommer fra Kongo.

Les også: Italiensk politiker funnet skyldig i rasisme

Orangutan

Det verste tilfellet nylig var da et medlem av det innvandrerfiendtlige partiet Lega Nord sammenlignet henne med en orangutan.

Ved et annet tilfelle stilte tilhengere av høyrepartiet Forza Nova opp utstillingsdukker dekket av blod for å protestere mot Kyenges forslag om å gjøre det lettere for barn født i Italia av utenlandske foreldre å bli italienske statsborgere.

På et møte i miljøpartiet SEL lørdag, der hun ble mottatt med varm applaus, sa Kyenge selv at hun er stolt av å være italiener.

– Jeg tror ikke problemet er hos meg. Det er noen der ute ikke er fornøyd, som viser sin misnøye, og det er min jobb å lytte til deres misnøye, sa hun.

Les også: Italiensk statsråd utsatt for rasistisk hets

Liten erfaring med innvandring

Italia, som i mange år var et land preget av utvandring, har liten erfaring med innvandring.

Mens millioner av italienere har flyktet fra fattigdom for å søke bedre liv i USA, Latin-Amerika og Nord-Europa, er det bare i de siste 20 årene landet har tatt imot store mengder innvandrere, særlig fra Afrika.

Personvernpolicy