Hybeljakten:Flere tusen studenter i boligkø

Grünerløkka studenthus var en korn-silo, men ble kjøpt opp av SiO og bygd om til hybelboliger i 2001. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix
Grünerløkka studenthus var en korn-silo, men ble kjøpt opp av SiO og bygd om til hybelboliger i 2001. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jakten på studentbolig er i full gang. Bare i Oslo, Trondheim og Tromsø står over 10.000 studenter på venteliste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studentsamskipnadene i fem av de største studiebyene melder om lange ventelister, tre uker før studiestart.

Aller verst er det i Trondheim, selv om en splitter ny studentby åpner i august.

Lite håp i Trondheim

Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) mottok 7225 boligsøknader fra januar til juni i år. Det er en økning på 16 prosent fra tilsvarende periode i fjor, da 6222 studenter søkte.

– 28. juni sendte jeg ut melding til cirka 5100 søkere som fortsatt sto på venteliste om at vi var ferdig med å tildele ledige boliger denne sommeren og at tildelinger fremover bare vil skje dersom noen takker nei eller trekker seg fra boligtilbudet, sier Cathrine Kristiansen i SiT Bolig til ABC Nyheter.

Kristiansen forteller at rundt 1700 studenter skal flytte inn i studentboliger i løpet av juli og august, inkludert cirka 1000 internasjonale studenter, som får reservert bolig via utdanningsinstitusjonen sin. Det vil si at bare 700 studenter har fått tilbud om bolig etter å ha søkt og stått på SiTs venteliste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er likevel flere enn i fjor.

– Halvparten av vår nye studentby Lerkendal studentby er klar til innflytting nå i august. Det gir rom for cirka 300 studenter, sier Kristiansen.

Les også: Vil bygge 500 studenthybler ved Operaen

Sperrer for andre i Tromsø

Ved Studentsamskipnaden i Tromsø (SiTo) ligger ventelistetallet på cirka 1550 studenter totalt. 950 av dem venter på hybel, mens 600 venter på leiligheter av varierende størrelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene er omtrent som for høsten 2012, opplyser Irene Kvello, utleieleder for studentboligene ved SiTo. Hun legger til at ventelistetallene ikke stemmer helt med det virkelige bildet.

– Det skal sies at en del av søkerne til bolig i Tromsø nok ikke er reelle, siden mange studenter søker opptak flere steder i Norge og samtidig søker om bolig hos de respektive samskipnadene. Dessverre er det slik at mange som får opptak ved andre universiteter og høyskoler, ikke kansellerer boligsøknadene. De «sperrer» da for de reelle søkerne, sier Kvello til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trond Bakke, direktør for SiO Bolig, melder om flere søkere og samtidig kortere venteliste i Oslo i år enn i fjor. Foto: SiOTrond Bakke, direktør for SiO Bolig, melder om flere søkere og samtidig kortere venteliste i Oslo i år enn i fjor. Foto: SiO

Les også: 450 studier søker studenter

Løste problemet i Oslo

I Oslo har studentsamskipnaden SiO prøvd å løse problemet med «ureelle» søkere ved å utføre en automatisk sjekk av alle studentene på ventelisten.

Det har ført til at ventelisten er kortere enn i fjor, selv om flere har søkt.

– Vi har noen flere søkere enn vi hadde i fjor. Ventelisten er likevel litt kortere fordi vi har hyppigere, automatisk sjekk av om alle søkerne fremdeles ønsker å stå på venteliste, sier direktør for SiO Bolig Trond Bakke.

Men mange studenter har fortsatt ønsket å stå i kø.

– Denne uken har vi 3408 som står på venteliste for bolig hos oss, opplyser Astrid Fuhr, kommunikasjonsrådgiver i SiO.

Les også: Advarer studenter mot brannfeller

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slettet ventelisten i Stavanger

Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) har også lagt om ventelisterutinene i år.

– Ettersom resultatene av samordna opptak endrer mange studenters planer, har vi tidligere år hatt ventelister som har vært lite reelle. Noen kommer ikke inn på studiestedet og blir dermed uaktuelle eller kommer inn på andre studiesteder og ønsker ikke bolig i Stavanger. Andre har på grunn av lange ventelister funnet andre boalternativ, sier leder for boligadministrasjon ved SiS Trine Lilland Forgaard.

Onsdag denne uken slettet derfor SiS hele ventelisten på 1100 søkere. Studentene kunne søke på ny fra torsdag. I løpet av de første timene hadde 140 søkere søkt på ny, forteller Forgaard.

Les også: La ut bolig på Finn, fikk bolig på flekken

Håp i Bergen

I Bergen er tallet på studenter som venter på studentbolig, relativt lavt.

– Vi har ikke nøyaktige tall, de går opp og ned hele tiden, men vi har mellom 600 og 800 på venteliste. Det økte litt nå da Samordna opptak ble lagt ut, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Hønsi ved Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er forsåvidt fortsatt håp om å få tildelt bolig, for det er en del kanselleringer nå og utover i august, legger han til.

Ventelistetallene til SiB er omtrent det samme som tidligere år, selv om flere har søkt. Ikke bare fordi flere studenter skal studere i byen, men også fordi mange ønsker å bo i de nye studentboligene ved Grønneviksøren, som er blitt veldig attraktive, ifølge Hønsi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Se de store forskjellene på utdanningsnivået i Norge

Vil doble byggingen av studentboliger

I mai i år besluttet regjeringen å bevilge 100 millioner ekstra i revidert nasjonalbudsjett til bygging av studentboliger. I tillegg til bygging av 1000 nye studentboliger i året som regjeringen har som mål i Soria Moria II, tilsvarer det 1483 hybelenheter for 2013.

– Jeg er veldig godt fornøyd. Vi ser at det er et stort behov på dette området, og boligmarkedet er blitt mye tøffere. Når vi ser hva som plager studentenes økonomi mest, så er det økte boutgifter, sa Halvorsen til TV 2 da budsjettforslaget ble offentliggjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk studentorganisasjon (NSO) er glad for ekstrabevilgninger, men de vil at det skal bygges 3000 – dobbelt så mange – nye studentboliger hvert år.

Les også: Unge boligkjøpere slakter regjeringens boligpolitikk

– Påvirker studiekvaliteten

NSO sendte tidligere denne måneden ut en pressemelding med en undersøkelse som viser at halvparten av studentene mente at «bosituasjonen i svært stor eller noen grad gikk ut over studiekvaliteten».

Studentorganisasjonen påpeker at det derfor må bygges flere studentboliger, ikke bare for å gi studenter en rimelig plass å bo, men også for å sikre at studenter får en god start på semesteret.

– Det er rundt 50.000 studenter som skal ut på leiemarkedet i høst. Studiekvaliteten til halvparten av disse kommer til å bli dårligere grunnet en vanskelig bosituasjon, noe som tilsvarer samtlige studenter ved Universitetet i Oslo, sier NSOs leder Ola Magnussen Rydje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetEN AV DE HELDIGE: SiO-ansatte Ximena Azzari Støen (t.v.) delte ut nøkkel og informasjon om den nye studenthybelen til Mari Midthaug (19) i august i fjor. Mari ser her på kartet over Bjølsen Studenby, der hun skulle flytte inn i et fellskap på 7 personer. Foto: Berit Roald/NTB scanpixEN AV DE HELDIGE: SiO-ansatte Ximena Azzari Støen (t.v.) delte ut nøkkel og informasjon om den nye studenthybelen til Mari Midthaug (19) i august i fjor. Mari ser her på kartet over Bjølsen Studenby, der hun skulle flytte inn i et fellskap på 7 personer. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Frydje mener det er flere grunner til å bygge flere studentboliger.

– Det er uakseptabelt at mangelen på bolig går ut over studiekvaliteten. Studiestart er veldig viktig. Det er her man får sitt første møte med faget man skal studere, i tillegg er det her man legger grunnlaget for det sosiale miljøet. At en usikker boligsituasjon gjør dette vanskelig, er alene grunn nok til å bygge flere studentboliger, sier Rydje.

Les også: Disse partiene har flest medlemmer med høyere utdanning

Stadig flere studenter

Antall studenter øker i høyt tempo. Høsten 2012 var det registrert om lag 261.000 studenter ved universiteter og høgskoler. Dette er en økning på nær 10.700 studenter fra året før, ifølge SSB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og i år fikk 4000 flere enn i fjor tilbud om studieplass. Dermed blir boligmarkedet stadig mer presset, om ikke regjeringen bygger i like høyt tempo som antall studenter stiger.

– Behovet for studentboliger er fortsatt stort, og med enda flere studieplasser har vi et ønske om minst 2000 boliger i året, sier SV-leder Audun Lysbakken til Studvest.no.

Men det vil gå på bekostning av andre krav fra studentene, som 11 måneders studiestøtte.

– Vi har hatt flere boliger som første og viktigste prioritet. Det er først og fremst høye leieutgifter som er belastende på studenters økonomi, mener Lysbakken.