Barth Eide fordømmer volden i Egypt

Utenriksminister Espen Barth Eide mener situasjonen i Egypt bærer stadig mer preg av karakteren til et militærkupp,. Foto: Vegard Grøtt/NTB scanpix
Utenriksminister Espen Barth Eide mener situasjonen i Egypt bærer stadig mer preg av karakteren til et militærkupp,. Foto: Vegard Grøtt/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Espen Barth Eide fordømmer volden i Egypt og mener at myndighetene og sikkerhetsstyrkene har et stort ansvar for utviklingen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barth Eide viser til at det tidligere har vært gatekamper i Egypt, men at situasjonen nå har endret seg ved at sikkerhetsstyrker lørdag morgen skjøt mot demonstranter fra Det muslimske brorskap. Ifølge Brorskapet er over 70 drept.

– Vi fordømmer volden i Egypt. Det nye regimet og sikkerhetsstyrkene har nå et stort ansvar for å hindre en nedadgående spiral mot et totalt kaos. Vi er veldig bekymret for utviklingen, som vi mener har blitt enda verre, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

Les også: – Mer enn 200 drept i Egypt

Statssekretær Torgeir Larsen besøkte denne uken Egypt. Ifølge utenriksministeren hadde han fått indikasjoner på at det ville bli et oppgjør med landets islamistbevegelse Det muslimske brorskap denne helgen.

– Det at Egypts nye sterke mann, general Abdel Fattah al-Sisi maner folk til å gå ut i gatene og stå opp mot demonstrasjonene til Det muslimske brorskap er ganske spesielt, når det kommer fra en general.

Da Mursi ble avsatt sa Espen Barth Eide at det var for tidlig å si om det som hadde skjedd i Egypt var et kupp.

– Utviklingen de siste ukene og utviklingen i natt gir dette stadig mer preg av karakteren til et militærkupp, men vi har ikke trukket noen konklusjon, sier Espen Barth Eide.

Under: Flere tusen skadd i Egypt