Håper å løse sol-mysterium

Nasa og norske forskere vil avsløre solas heite hemmelighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en knapp måned i verdensrommet har solsatellitten IRIS begynt å sende hjem de første målingene av sola.

De ferske bildene fra solsatellitten viser magnetiske strukturer og transport av energi og materiale i de innerste lagene av solas atmosfære, i et detaljnivå forskerne aldri før har sett, skriver Norsk Romsenter.

Håpet til forskerne er at undersøkelsene skal kunne løse et av solas største mysterier, nemlig hvorfor sola har enorme temperatursvingninger, fra 6000 til to millioner grader celsius.

Gåten om hvordan temperaturen stiger fra overflaten og utover fra sola er et mysterium som forskerne har prøvd å løse i tiår.

Forskerne er svært fornøyd med de første resultatene fra solsatelitten.

- De første IRIS-observasjenene av kromosfæren og overgangssonen på sola er spektakulære! Vi har brukt de siste 10 årene på å bygge opp våre numeriske modeller slik at de kan dekke denne delen av sola, ikke minst med tanke på IRIS, sier Viggo Hansteen fra Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO.

IRIS er bygget av Lockheed Martin Advanced Technology Center Solar and Astrophysics Laboratory i samarbeid med NASA og Institutt for teoretisk astrofysikk (ITA) ved Universitetet i Oslo.

Personvernpolicy