– Lokfører skrøt av råkjøring på Facebook

Artikkelen fortsetter under annonsen

For litt over ett år siden skal lokføreren som styrte dødstoget i Spania, ha skrytt av råkjøringen sin på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To førere var ansvarlige for toget som sporet av onsdag, men kun én av dem er foreløpig navngitt. Han heter Francisco José Garzón (52), skriver VG.

Nå melder spanske medier at lokomotivføreren tidligere har skrytt på sosiale medier av å ha råkjørt. Ifølge VG skrev lokføreren følgende på Facebook i mars i fjor:

«Jeg er på grensen nå. Kjører jeg fortere, bøtelegger de meg.»

Ifølge spanske medier skal Garzón ha vært en erfaren lokfører, med mer enn 30 års fartstid. Etter ulykken ble det tatt prøver for å se om lokføreren hadde alkohol i blodet ha han kjørte, men disse prøvene skal ha vært negative, skriver den spanske avisen El Pais.

Den ene lokomotivføreren er nå anholdt av politi, og holdesi varetekt på sykehuset der han oppholder seg. Det er ikke sikkert at det er Garzón som er anholdt.

Les også: Spansk togfører satt i varetekt på sykehus

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innrømmet høy fart

Det er brekreftet at ulykken skjedde som følge av at toget holdt for høy fart. Den ene lokføreren ringte togstasjonen i Santiago de Compostela, som ligger bare fire kilometer unna ulykkestedet.

– Jeg har sporet av! Hva kan jeg gjøre? Hva kan jeg gjøre, skal lokføreren fortvilet ha sagt på telefonen til stasjonen.

I telefonsamtalen skal lokomotivføreren ifølge spansk presse også ha innrømmet at han kjørte i minst 190 kilometer i timen. Fartsgrensen på stedet er 80 kilometer i timen.

Nå settes lokføreren formelt under etterforskning, opplyser høyesterett i den spanske regionen Galicia, hvor Santiago de Compostela er hovedstad.

Les også: – Kjørte i 220 km/t i 80-sone

80 døde

Spanske medier skrev torsdag at toget skal ha kjørt i 220 km/t da det sporet av. Svingen der toget sporet av ligger på en strekningen som har 80 km/t som fartsgrense.

Toget var på vei fra Madrid til Ferrol da det sporet av. Det hadde 218 passasjerer og en besetning på fire om bord.

Samtlige vogner sporet av i ulykken, og flere av vognene begynte å brenne. I alt 80 mennesker mistet livet, mens tilstanden er alvorlig for 36 av de over 140 skadde.