Politimannen bak bildelekkasjene er satt til kontortjeneste

Sean Murphys bilder fra pågripelsen av Dzjokhar Tsarnajev viser en såret og forsvarsløs 19-åring. Foto: Sean Murphy / AP / NTB Scanpix
Sean Murphys bilder fra pågripelsen av Dzjokhar Tsarnajev viser en såret og forsvarsløs 19-åring. Foto: Sean Murphy / AP / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sean Murphy, som ville vise Boston-bomberens «ekte ansikt», må gjøre papirarbeid mens intern etterforskning pågår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske magasinet Rolling Stone lot den mistenkte Boston-bomberen Dzjokhar Tsarnajev pryde forsiden av siste utgave.

Oppslaget ble kritisert fra flere hold, og det gjorde politimannen Sean Murphy rasende. Derfor lekket han forrige torsdag bilder fra pågripelsen av Tsarnajev, bilder som viser en på langt nær like glamorøs 19-åring som i Rolling Stones Jim Morrison-lignende versjon.

Se bildene her.

Murphy ble suspendert fra Massachusetts-politiet timer etter publiseringen. Etter en høring tirsdag ble det besluttet at han må holde seg på kontoret mens en intern etterforskning pågår.

Sean Murphy (t. h. ) fikk støtte av sin sønn, Connor Patrick Murphy (t. v. ) etter tirsdagens høring- Foto: AP / NTB ScanpixSean Murphy (t. h. ) fikk støtte av sin sønn, Connor Patrick Murphy (t. v. ) etter tirsdagens høring- Foto: AP / NTB Scanpix

Var fotograf

Han fungerte tidligere som taktisk fotograf, slik han gjorde da han tok bildene av Tsarnajev. Bildene var aldri blitt offentliggjort før Murphy lekket dem til Boston Magazine.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var fryktet at Murphy ville miste jobben etter høringen, men ifølge hans advokat Leonard Kesten er det liten sannsynlighet for at det vil skje.

– Å gi Murphy sparken for dette, ville være et galt budskap å gi, sier Kesten ifølge CNN.

Denne forsiden har opprørt mange - den tiltalte Boston-bomberen Dzjokhar Tsarnajev fremstilt på en måte som minner om The Doors-vokalisten Jim Morrison. Foto: Reuters / NTB ScanpixDenne forsiden har opprørt mange - den tiltalte Boston-bomberen Dzjokhar Tsarnajev fremstilt på en måte som minner om The Doors-vokalisten Jim Morrison. Foto: Reuters / NTB Scanpix

Les også: Rolling Stone trues av boikott etter Tsarnajev-cover

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

25 år i politiet

Etter 25 år i delstatspolitiet jobbet Murphy hovedsaklig i politiets informasjonskontor, hvor han dekket store operasjoner. Ifølge Massachusetts-politiets fagforeningsleder Dana Pullmann hadde har han vært en eksemplarisk ansatt uten noen disiplinærsaker på seg.

Pullmann sier hun ikke har noen grunn til å tvile på at Murphy handlet på grunnlag av sin egen samvittighet og følelser rundt hva som hadde skjedd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Murphy sier han vise verden at den Tsarnajev han fotograferte – forsvarsløs og så vidt i live - var terrorismens ekte ansikt, og ikke den pene, selvsikre mannen på forsidebildet.

– Sannheten er at å glamorisere terrorens ansikt ikke bare er fornærmende mot familiemedlemmene til de som ble drept, men det kan også være et insentiv for dem som kan være ustabile nok til å gjøre noe som får ansiktet deres på forsiden av Rolling Stone, uttalte Murphy i forbindelse med publiseringen i Boston Magazine.

Støttet av sønnen

Også Murphys sønn gir faren sin fulle støtte.

– Om jeg bare kunne vært en fjerdedel av den mannen han er nå, så kunne jeg vært tilfreds med livet mitt. Jeg kunne ikke vært stoltere, sa Connor Patrick Murphy etter høringen.

Det er også opprettet støttegrupper på Facebook, hvor det tas til orde for å gi politimannen en medalje, et nytt kamera og en unnskyldning, i stedet for å straffe ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritiske røster peker imidlertid på at bildene var arbeidsgiverens og ikke Murphys, og at det han gjorde var ulovlig.

Les også: Tsarnajev skrev beskjed til politiet før pågripelsen

Risikerer dødsstraff

Tsarnajev sitter fengslet, mistenkt for å ha stått bak bombene som drepte tre mennesker og såret 260 under Boston maraton tidligere i år. En politimann ble senere drept i en skuddveksling under jakten på terroristene.

Tsarnajev risikerer dødsstraff dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen. Han har nektet straffskyld i retten.

Broren hans Tamerlan skal også ha deltatt i terroraksjonen, men ble drept i en politiaksjon.