Nå er denne forbudt i skog og mark
Det er stor brannfare i store deler av Sør- og Østlandet. Det har ført til et totalforbud mot engangsgriller.
Engangsgrill/Kullgrill
- Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden.
- Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
- Vær varsom ved opptenning av grillen.
- Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen. Ved bruk av engangsgrill, ta med en stor flaske vann.
- Påse at grillen er slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted. Engangsgrill bør slukkes med vann etter bruk
De siste ukene har det varme været på store deler av Sør- og Østlandet ført til at brannvesenet har advart mot stor skogbrannfare.
Når det er så tørt som nå kan åpen ild ute i skogen få fatale konsekvenser.
Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet og brannvesenet ser stadig tegn til at folk ikke har nødvendig kunnskap om bruk av engangsgrill.
Totalforbud
Derfor har Brannvesenet lagt ned totalforbud mot bruk av engangsgrill i skog og mark. Foreløpig er det lov å grille i parker.
– Det gjelder ikke for Oslo by, men vi ber folk om å være svært varsomme hvis de skal grille i parken. Det er tørt overalt, sier brannsjef Asle Hemdre i Oslo til NTB.
Forbudet gjelder for skog og mark i Asker og Bærum, på Nedre Romerike og i Oslo.
– Vi skjerper all bruk av ild og legger ned forbud mot bruk av godkjente bålplasser og bruk av engangsgriller. Inntil været endrer seg og det kommer en del nedbør, blir dette forbudet stående, sier brannsjef Jan Bjerke i Nedre Romerike brannvesen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Slik velger du riktig grill
Fukt engangsgrillen
Brannvesenet vil følge opp situasjonen og mulig sette inn ekstra tiltak hvis skogbrannfaren øker ytterligere.
I sommervarmen sier brannvesenet at det er viktig å fukte engangsgrillen eller kullene med vann når man er ferdig og tar det med seg hjem slik at det ikke blir liggende i naturen.
– Grillkull som blir etterlatt kan fort starte en skogbrann.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Når kullet er kapslet inn er det ikke så veldig varmt på utsiden, men når man begynner å blåse på det kan kullet ha en temperatur på 700 til 800 grader. Og da kan det fort begynne å brenne i røtter og lyng, forteller vakthavende brannsjef i Asker og Bærum brannvesen, Sverre Junker til TV 2.
Les også: Slik velger du riktig grill
– Kunne vært unngått
Grilling medfører langt større brannfare enn mange tror. Men fleste situasjoner hvor grillen forårsaker brann, kunne enkelt vært unngått, ifølge Norsk brannvernforening.
Artikkelen fortsetter under annonsen– De fleste situasjoner hvor grillen forårsaker en brann, kunne vært unngått. Det dreier seg primært om å bruke godt grillvett, har administrerende direktør i foreningen, Dagfinn Kalheim, tidligere uttalt.
Engangsgrillen som har blitt veldig populær de senere årene, er kilde til mange branner.
Den må aldri settes direkte på tørt gress eller annet brennbart underlag, advarer Kalheim.