– USAs imperium oppløses og fascismen vil øke

Samfunnsforsker Johan Galtung er kjent for sine antagelser om fremtiden. Foto: Morten Holm/Scanpix
Samfunnsforsker Johan Galtung er kjent for sine antagelser om fremtiden. Foto: Morten Holm/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men fredsforsker Johan Galtung tror også at vi kan få full verdensfred om 40 år om vi gjør de rette valgene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Johan Vincent Galtung

Født 24. oktober 1930 i Oslo.

Norsk sosiolog og fredsforsker.

Grunnla Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo i 1959.

Ble i 1969 Skandinavias første professor i konflikt- og fredsforskning ved Universitetet i Oslo.

Har hatt professorater ved en rekke universiteter i utlandet, bl.a. i Santiago i Chile, ved FN-universitetet i Genève, ved Columbia, Princeton og University of Hawaii i USA.

Har fått en rekke priser og utmerkelser, men er også blitt kritisert for å være venstrevridd og for å ha en tilfeldig omgang med sannheten.

Kilde: Store norske leksikon

Johan Galtung blir ansett som fredsforskningens grunnlegger, og står i spissen for fredsnettverket Transcend. I tillegg er samme mann kjent for sine analyser om hvordan verdens fremtid vil fortone seg.

I sin faste spalte for nyhetsbyrået IPS skriver Galtung denne uken om hvordan verden kan forandre seg de neste 40 årene.

82-årigen skriver blant annet at USA kan gå konkurs i 2025, og reddes av et da demokratisk Kina.

«Noen hevder dette allerede skjer, ved at Kina (som er mer demokratisk enn det Vesten tror) er den største kreditoren i verden, og USA (som er nærmere konkurs enn det amerikanerne innrømmer) er den største debitoren.», skriver Galtung.

Les også: Ingeniør ville skape europeisk superkontinent

Galtungs mål

«De som surfer og kjemper, vil stige. De andre vil synke.»

I spalten ramser fredsforskeren opp en rekke punkter menneskeheten må komme i mål med, for å få verdensfred om 40 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet nevner Galtung at hele verdens befolkning må ha en levelig lønn, og at åpenbare ulikheter må ta slutt.

I tillegg må militære konflikter bli mer løsningsorienterte enn seiersorienterte, med mekling og dialog som virkemidler. Vi må ha større empati med andre verdenssyn og bedre samarbeid mellom ulike kulturer, skriver Galtung.

Les også: Denne mannen forutså Internett

Han mener også at mer selvstyre, og flere regioner er veien å gå, siden det i dag eksisterer «2000 nasjoner i 200 land». Den vestlige arrogansen må også bort, skriver Galtung.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror dette kan resultere i en multikulturell verden basert blant annet på vestlig marxistiske, islamske, buddhistiske, japanske og kinesiske utviklingsmodeller forent med vestlig nyliberalisme, hvor menneskeheten plukker ut det beste fra dem alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Johan Galtung løser familiekonflikter

Galtungs prognoser

Galtung har satt opp flere både positive og negative prognoser for hva som kan skje de neste 40 årene.

LANG KARRIERE: Johan Galtung ved Fredsforskningsinstituttet i 1968. Foto: Henrik Laurvik/NTB scanpixLANG KARRIERE: Johan Galtung ved Fredsforskningsinstituttet i 1968. Foto: Henrik Laurvik/NTB scanpix

* Økonomisk sett blir det slutt på sosialismen, etterfulgt av slutten på kapitalismen, som Galtung hevder tar livet av 140.000 daglig på grunn av de store forskjeller den skaper, noe som ifølge forskeren vil føre til store opprør og vold i mange land. «Eller til noe enda verre: apati», skriver Galtung.

* Staten får en mindre rolle og patriotismen går ned, men flere nasjoner vil bli undertrykt og det vil bli mer nasjonalisme. Det kan føre til økende terrorisme fra de 2000 nasjonene innad i nasjoner som «ønsker en plass i solen».

* USAs imperium vil oppløses, noe som vil føre til en økning av fascisme globalt og innad i USA, skriver Galtung.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Politisk sett blir det flere multinasjonale valg.

* Nedgang i Vestens kristensekulære kultur, samt fremvekst av islam og en større konflikt mellom de to, spår Galtung.

Les også: – Vi må skifte jobb oftere i fremtiden

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor er det sannsynlig

I spalten hevder Galtung at alt dette ikke er veldig usannsylig. Han minner om de store forandringene forrige generasjon har opplevd i løpet av 40 år.

Det er bare å se tilbake på alt det positive som har skjedd de siste 40 årene, ifølge Galtung: En stadig økende flyt av varer med stadig lavere priser, vesten er blitt mindre dominerende og militært sett er mellomstatlige kriger avtagende.

I tillegg nevner han at den kalde krigen er over, Spania og Portugal er blitt demokratier, Berlinmuren har falt, Sovjet-diktaturet er borte og apartheid er avskaffet i Sør-Afrika.

I tillegg nevner han de flere hundre millioner kinesere er løftet fra elendighet til den lavere middelklassen de siste tiårene. Den feministiske revolusjonen og den enorm forbedringen av helse og levealder de siste tiårene er også noe av det Galtungs hevder er bevis for at svært mye kan skje på 40 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik blir klimaet i fremtiden

Treff og bommerter

Fremtidsforskning er ikke lett. Enkelte hevder at ekspertene ikke spår fremtiden bedre enn en sjimpanse.

Og noen feilslåtte spådommer om fremtiden har blitt nokså legendariske.

«Hvem i helvete har lyst å høre skuespillere snakke?», sa filmprodusenten Harry Warner da lydfilmen kom i 1927.

I 1996 skrev en leser et innlegg i Dagens Næringsliv om at «Internett er en flopp og kommer til å dø ut om et par år».

PÅ VEI UT: ... av flyet, men gitargrupper var populære også utover 60-tallet. Her er The Beatles i New York i 1964. Foto: AP Photo/NTB scanpixPÅ VEI UT: ... av flyet, men gitargrupper var populære også utover 60-tallet. Her er The Beatles i New York i 1964. Foto: AP Photo/NTB scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og da The Beatles ikke fikk platekontrakt med Decca Records i februar 1962, fikk manager Brian Epstein følgende begrunnelse fra plateselskapet: «Gitargrupper er på vei ut, Mr. Epstein.» I mai samme år fikk The Beatles platekontrakt med Parlophone i stedet og ble etter hvert tidenes mestselgende band.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og ingen kan vite om Galtung får rett. I 1980 sa han visstnok at Berlinmuren kom til å falle i løpet av ti år. I 1989 falt muren.

I NRK-programmet Galtungs løsning fra 2010 innrømmer også Galtung å ha bommet med sine påstander.

– Jeg bommet på USA, og det var da de 30. april 1975 for alvor trakk seg ut fra Vietnam. Jeg bommet i den forstand at jeg trodde USA ville ta lærdom i at det er veldig lite man kan oppnå med militærmakt. Jeg dømte da meg selv til flere år ekstraopphold i USA for å prøve å forstå hvorfor de gikk en annen vei enn jeg hadde forutsagt.

Tidligere redaktør i Aftenposten Per Egil Hegge har flere ganger kritisert Galtung for ikke alltid å snakke sant. Blant annet at Galtung i et intervju med Dagbladet hevdet å ha vært til stede på et utenriksministermøte i 2001, noe Hegge i en kommentar i Aftenposten hevdet var ren løgn.