Her en den nye prinsen

Prins William og hertuginne Kate har reist fra St. Mary's sykehus i London med sin sønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hertuginnen og den nye prinsen ble utskrevet fra St. Mary's sykehus tirsdag kveld. Det hadde samlet seg mange pressefolk og skuelystne utenfor.

– Vi jobber fortsatt med navnet, sa prins William da han viste frem sin nyfødte sønn til verdens fotografer.

Stolte foreldre

Det var to tydelig stolte foreldre som kunne vise frem den lille prinsen utenfor Lindo-fløyen til sykehuset. Hertuginnen selv strålte og uttalte at det har vært en følelsesladet men fantastisk tid.

– Det føles fantastisk. Han ligner på henne, takk og lov, sa en tydelig stolt prins William tirsdag kveld.

Den stolte faren kommenterte spøkefullt at den lille prinsen hadde en godt par med lunger, som kan bety at det har vært mye skriking på Lindo-fløyen det siste døgnet.

Hjem til Kensington

Etter å ha vist frem sønnen, trakk hertugparet seg tilbake inn på sykehuset, før de kort tid etterpå kom ut og satte seg i en ventende bil. Derfra dro de høyst sannsynlig til parets leilighet i Kensington palace.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prins William selv bar den nyfødte, som var trygt plassert i en barnesete, inn i bilen som stod og ventet. Så tok den lille familien fart på turen hjem.

Se video: - Han er helt nydelig!

Det var tirsdag kveld knyttet stor spenning til om prinsen og hertuginnen vil si noen ord før de kjører videre.

Den jublende folkemengden i gatene utenfor sykehuset, vitner om at folket er fornøyd etter det første møtet med prinsen. Den nyfødte blir den tredje i den britiske arverekken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Besøk

I løpet av tirsdagen besøkte både Kates foreldre, Carole og Michael Middleton, og prins Charles med sin kone Camilla den nye prinsen.

– Han er helt perfekt, dere får se snart, sa prins Charles etter besøket på sykehuset, litt over en time før prinsen ble vist fram.

Han var tydelig stolt av sitt nye barnebarn.

Både han og Kates foreldre er blitt besteforeldre for første gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er helt nydelig. De gjør begge en god jobb, og vi synes dette er veldig spennende, sa Carole Middleton etter at de hadde vært på besøk.

Navn og dåp

En kongelig fødsel styrker det britiske monarkiet. Nå er det sikret i virkelig lang tid framover, mener NTBs mangeårige kongereporter Wibecke Lie.

– Kate og Williams viktigste oppgave er jo å skaffe en arving. Det har de nå gjort, sier hun.

Det har vært mye uro i det britiske kongehuset, men bryllupet mellom Kate og William løftet alt på plass igjen, mener Lie.

Neste kongelige begivenhet blir nå dåpen av den lille arveprinsen. Kongelige dåper finner vanligvis sted relativt raskt, etter fire til seks uker.

– Men her er det nok avhengig av når dronning Elizabeth kommer tilbake fra sin sommerferie på Balmoral i Skottland. Jeg går ut fra at dåpen kommer til å skje på Buckingham Palace, sier Lie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dronning på ferie

Dronning Elizabeth skal etter planen dra på ferie til Balmoral i Skottland fredag. Her tilbringer hun som regel sin sommerferie i august og september, heter det på britiske kongehusets nettside.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke sikkert at noen fra det norske kongehuset kommer til å være til stede under dåpen i London.

– En dåp er en lang mer privat begivenhet enn et bryllup. Dersom det kommer noen fra det norske kongehuset, vil det være fordi de har en rolle, at de for eksempel har blitt faddere. Det har jeg mine tvil om, sier Wibecke Lie.

Gratulasjoner

Statsminister Cameron kaller fødselen en fantastisk nyhet som vil bli feiret over hele Storbritannia og resten av Samveldet.

Gratulasjoner har strømmet inn også fra resten av verden. USAs president Barack Obama og hans kone Michelle var blant de første til å gratulere, og Canada var først i gratulasjonsrekka av de 15 samveldelandene som den nye arveprinsen en gang kan bli konge for.

Den norske kongefamilien sender sine gratulasjoner til kongehuset i Storbritannia, opplyste informasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Hertuginne Kate og prins William viste stolt frem sin 3,8 kilo tunge, nyfødte sønn tirsdag kveld. Foto: Epa