Hundrevis rømte etter angrep på fengsler i Irak

Her ser du Abu Ghraib-fengselet, som nylig ble angrepet. Foto: NTB scanpix
Her ser du Abu Ghraib-fengselet, som nylig ble angrepet. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørere angrep to fengsler i Irak natt til mandag for å sette fri fanger. Minst 41 mennesker ble drept, og flere hundre innsatte skal ha rømt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De koordinerte angrepene mot Abu Ghraib-fengselet vest for Bagdad og et fengsel i Taji, nord for hovedstaden, startet i 21-tiden søndag kveld. Skuddvekslingene varte i omtrent ti timer.

Minst 20 medlemmer av sikkerhetsstyrkene og 21 innsatte ble drept, i tillegg til at mange ble såret. Det er ikke klart hvor mange av angriperne som ble drept i kampene.

– Omtrent 500 fanger har rømt fra Abu Ghraib-fengselet, sier politikeren Hakim al-Zamili, som er representant i Iraks nasjonalforsamling.

Han hevder at flertallet av rømlingene var dødsdømte medlemmer av al-Qaida, og at det var al-Qaida som sto bak angrepene på fengslene.

Ifølge al-Zamili ser det ikke ut til at noen klarte å rømme fra fengselet i Taji. En annen irakisk parlamentariker, Shwan Taha, opplyser imidlertid at mellom 500 og 1.000 innsatte klarte å stikke av fra de to fengslene.

Opprørerne brukte panservernraketter og bilbomber, og selvmordsbombere deltok i angrepene. Myndighetene måtte kalle inn forsterkninger og luftstøtte for å få kontroll på situasjonen.