Forskerne har ventet 70 år på å se dette

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er asfalt fast eller flytende? Det var starten på eksperimentet fra 1944 som først nå noen har sett resultatet av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om bitumen

Bitumen, betegnelse på en gruppe mørke til svarte, faste eller flytende hydrokarboner som kan være naturlig forekommende eller fremstilt ved raffinering av råolje.

I Norge brukes bitumen i en lang rekke produkter, blant annet i asfalt. Dessuten brukes mye bitumen som coating på rørledninger til havs.

Kilde: Store norske leksikon

Asfalt, eller bitumen, ser ut til å være i fast form i romtemperatur. Det ville forskere ved Trinity College i Dublin motbevise, og startet et eksperiment i 1944, det skulle ta lang tid å se resultatet av.

Bitumen er svært tyktflytende, men ved å bruke en innretning man tester hvor tyktflytende væsker er, drypper det en dråpe asfalt omtrent hvert tiende år. Bitumen skal være minst 20 milliarder ganger mer tyktflytende enn vann.

Ingen har sett det

Men på tross av at det har falt asfaltdråper en håndfull ganger ved Trinity College, har ingen til nå faktisk sett at det skjer. Det var inntil professor Shane Bergin satte opp et webkamera for å filme hendelsen. Og 11. juli i år falt dråpen. Øyeblikket ble fanget på film, noe som aldri tidligere har blitt gjort. Videoen kan du se øverst i artikkelen.

Men heller ikke denne gangen var det noen tilstede for å se dråpen falle «på direkten».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny sjanse senere i år

Et annet eksperiment er ventet å få en asfaltdråpe til å falle senere i år, også her følges utviklingen med webkamera.

I Queensland i Australia har et lignende eksperiment pågått siden 1927.

Etter å ha sett videoen av dråpen har professor Denis Weaire, professor Stefan Hutzler og David Whyte fra Trinity College Dublin regnet ut at asfalt er omtrent 2 millioner ganger mer tyktflytende enn honning.