Den voldtektsanklagde er også benådet

Marte Dalelv etter at hun ble benådet mandag. Foto: EPA/NTB scanpix
Marte Dalelv etter at hun ble benådet mandag. Foto: EPA/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som er anklagd for å ha voldtatt Marte Dalelv i Dubai, er benådet og kan forlate landet, skriver NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dubai-saken

* I begynnelsen av juli i år ble Marte Deborah Dalelv (24) dømt til 16 måneders fengsel for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai under en jobbreise.

* Hun anket saken umiddelbart, og ankesaken er ventet å begynne i september.

* Kort tid etter anmeldelsen fikk Dalelv sparken fra jobben sin hos Al Mana Interiors, som var hennes formelle arbeidsgiver i Qatar.

* Interiørfirmaet har i etterkant av oppsigelsen sagt at de sympatiserer med 24-åringen og har tilbudt henne hjelp.

* Dalelv får fri rettshjelp fra Norge. Utenriksminister Espen Barth Eide har engasjert seg sterkt i saken og har lovt å følge saken helt til Marte er hjemme i Norge igjen.

* Saken har også fått stor oppmerksomhet internasjonalt og er blant annet omtalt av CNN, BBC og Al Jazeera.

* Dalelv har de siste månedene bodd i den norske sjømannskirken i Dubai og ønsker ifølge Eide også å bo her i månedene som kommer. 24-åringen har fått passet sitt beslaglagt i påvente av ankesaken, og kan dermed ikke forlate landet.

* Mandag møtte Dalelv statsadvokaten i Dubai.

* Dalelv ble da benådet etter at hun tidligere er blitt dømt til 16 måneders fengsel i Dubai for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha gitt falsk forklaring.

Kilde: NTB

Den 33 år gamle utenlandske mannen er en tidligere kollega av Dalelv. Hun anklaget ham for voldtekt, men endte opp med selv å bli dømt for alkoholkonsum, sex utenfor ekteskapet og falsk forklaring.

Mannen ble dømt til 12 måneders fengsel for å ha brukt alkohol og for å ha hatt sex utenfor ekteskapet, men ble i likhet med Marte Dalelv benådet mandag.

– Han er også løslatt, sier Dalelvs advokat Mahmoud Azab Abu Gareda til NRK.

Mandag morgen norsk tid ble Marte Deborah Dalelv innkalt til en høring med statsadvokaten i Dubai.

Etter møtet ble det kjent at den 24 år gamle jenta er benådet etter at hun ble dømt til 16 måneders fengsel i Dubai for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha gitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte voldtekten i Dubai og ikke ble trodd.

– Vi er blitt fortalt at når en tiltalt benådes, så gjelder dette også de andre tiltalte i saken, sier Åse Elin Bjerke, Norges ambassadør til De forente arabiske emirater, til NRK.

Dermed kan også den voldtektsanklagde reise fra landet.

Marte Dalelv og advokaten Mahmoud Azab Abu Gardea utenfor Sjømannskirken i Dubai. Foto: EPA/NTB scanpixMarte Dalelv og advokaten Mahmoud Azab Abu Gardea utenfor Sjømannskirken i Dubai. Foto: EPA/NTB scanpix