– Breivik vil ende som en fotnote

TERROR: Mandag er det to år siden terrorangrepet som kostet 77 menneskeliv i Regjeringskvartalet og på Utøya. Foto: NTB scanpix
TERROR: Mandag er det to år siden terrorangrepet som kostet 77 menneskeliv i Regjeringskvartalet og på Utøya. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dansk professor tror terrorangrepet 22. juli 2011 kun vil være en parantes i historien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er stadig tettere på, men når vi kommer lengre ut i fremtiden, vil det ikke være noen stor ting. Det vil stå som en parentes i historien, fordi det var så ekstremt. Anders Behring Breivik var ikke en del av et større nettverk, som var tilfellet med al-Qaida ved 11. september i USA. Hans handlinger vil kun være en fotnote og bli sett som en enkeltstående handling.

Det sier den danske professoren i samtidshistorie,Paul Villaume fra København Universitet, som samtidig mener det er viktig å markere at det mandag er to år siden terrorangrepet som kostet 77 menneskeliv i Regjeringskvartalet og på Utøya.

Overfor den danske avisen Berlingske presiser Villaume at angrepet reiste flere viktige samfunnsspørsmål.

– Årsdagen er en god anledning til å tenke over hva som egentlig skjedde og sette ting i perspektiv. Det var en begivenhet som påvirket den norske nasjonen voldsomt, og som reiste flere spørsmål. Hva slags samfunn vil man gjerne ha?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

GLEMT: Professor Poul Villaume tror terrorangrepet vil være glemt i fremtiden. Foto: København UniversitetGLEMT: Professor Poul Villaume tror terrorangrepet vil være glemt i fremtiden. Foto: København Universitet

– Nordmenn ga etterfølgende uttrykk for at de ikke ønsket at deres demokrati skulle styres av en ekstremist. Han skulle kjempes med åpenhet, sier Villaume til Berlingske.

Les også: PST frykter angrep på politikerne i valgkampen

– Kommer aldri til å glemme

Nestleder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, John Hestnes, mener årsdagene etter terrorangrepet blir en viktig merkedag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag er det ventet at flere hundre vil møte opp i regjeringskvartalet og senere besøke Utøya.

– For mange blir dette kanskje siste muligheten til å se øya før AUF starter med sitt byggeprosjekt på øya, sier han NTB.

Hestnes har fått beskjed om at mange av de berørte vil markere toårsdagen.

– Det er en viktig dag for mange. Dette er en dag vi skal hedre de drepte og vise at vi aldri kommer til å glemme det som skjedde, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bare én av fem mer bekymret etter 22. juli-terroren

– Ondskapen tok 77 menneskeliv

En av de som skal delta i minnesmarkeringen i Regjeringskvartalet og på Utøya er AUF-leder Eskil Pedersen.

– Dagen i dag vil alltid være en vond dag fordi vi selv alltid vil huske de opplevelsene vi hadde. Samtidig vil vi også bli minnet på brutaliteten. Det er 77 mennesker som skulle levd, men som ikke gjør det fordi ondskapen tok dem fra oss, sier Pedersen til NRK.

Pedersen sier at det er noen ting som han husker ekstra godt fra den grufulle juli-dagen.

– Jeg ser for meg øya, det som skjedde. Det regnet og det var mørkt og trist. Så ser jeg for meg rosetogene, mennesker som viser omsorg og ga bort klemmer. Det er den doble tanken og betydningen rundt 22. juli jeg tenker på, sier han.