Marte Dalelv møter statsadvokaten i Dubai:UD har tro på en positiv løsning

UD har tro på en positiv løsning for Marte Deborah Dalelv i Dubai. Mandag er den norske 24-åringen innkalt til et møte med statsadvokaten i emiratet.

Marte Deborah Dalelv (24) vet ikke hvorfor hun er innkalt til statsadvokaten i Dubai. Foto: Privat
Marte Deborah Dalelv (24) vet ikke hvorfor hun er innkalt til statsadvokaten i Dubai. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dalelv sier til NRK at hun er overrasket over innkallelsen.

– Jeg er veldig nervøs for hva det betyr og er redd jeg må i fengsel igjen, sier hun.

24-åringens advokat, Mahmoud Azab Abu Gareda, vet heller ikke hvorfor det er innkalt til møte. Saken har fått stor oppmerksomhet både i norske og internasjonale medier, og han tror at møtet muligens kan være et resultat av pressedekningen.

Les også: Marte-saken øverst på CNNs nettside

– Jeg tror årsaken til at vi er innkalt til statsadvokaten, er det som er kommet frem i mediene og på sosiale medier. Jeg var selv overrasket over å se alt som ble publisert i aviser og på sosiale medier, sier han til NRK.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er positiv til møtet. Han snakket selv med Dalelv før helgen, og ringte henne også søndag.

– Jeg ser på dette som en god nyhet. Jeg vet ikke nøyaktig hva som skjer i morgen, men det kan være én av tre ting. Det kan være at de fremskynder ankebehandlingen, at hun blir benådet, eller at de frafaller tiltalen. Jeg er relativt optimistisk i kveld, sier Eide til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UD positive

Utenriksdepartementet sier at Norges dialog med Emiratene er god, og at de norske synspunktene blir hørt.

– Vi har hatt dialog med Emiratene gjennom hele helgen. Vi har nå tro på å finne en løsning som er bra for Marte, sier kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund til NTB.

Norges ambassadør til De forente arabiske emirater, Åse Bjerke, skal være med på møtet i Dubai.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet ikke hva møtet dreier seg om, men vi opplever nå at saken er løftet opp på et høyere nivå, sier Imerslund.

Dalelv ble tirsdag dømt til 16 måneders fengsel for blant annet sex utenfor ekteskapet etter å ha anmeldt en voldtekt. Hun anket dommen umiddelbart, og ankesaken er ventet å begynne i september.

Les også: Dalelvs arbeidsgiver sier de har tilbudt hjelp

Dårlig sak for Dubai

Seniorforsker Anne Katrin Bang ved Chr. Michelsens Institutt tror medieomtalen er en fordel for Dalelv, skriver Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De bruker enorme ressurser på å få selskaper til å etablere seg i Dubai og få turister til å feriere der. Jeg tror det er svært sannsynlig at diplomatiet vil virke i denne saken. Med diplomatiske samtaler kan ankesaken komme raskt opp for retten, og der er de ikke tjent med en kopi av den første dommen, sier hun til avisen.

Norske myndigheter betaler nå for Dalelvs advokatutgifter.

– Jeg har søkt og fått fri rettshjelp fra Norge, sa 24-åringen til NRK lørdag.

– Tvunget til oppsigelse

Kort tid etter anmeldelsen fikk den norske kvinnen sparken fra jobben sin hos Al Mana Interiors. Selskapet uttalte seg i helgen for første gang siden det ble kjent at Dalelv ble dømt til fengsel.

– Da Dalelv avviste positive og konstruktive diskusjoner om hennes status som ansatt, ble firmaet tvunget til å avslutte samarbeidsforholdet. Denne beslutningen har ingen ting å gjøre med voldtektsanklagene, skriver talsmann Hani El Korek i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Marte fikk sparken av Janet Jacksons ektemann

Selskapet har fått krass kritikk fra flere hold etter at det ble kjent at de hadde sagt opp 24-åringen.

– Representanter for selskapet var ved hennes side under den innledende etterforskningen og under avhør, i tillegg til at de tilbrakte flere dager både på politistasjonen og på aktors kontor for å få henne frigitt, skriver El Korek.

Kritikk av UD

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) ble fredag kritisert av Amnesty International, som mente han ikke var tydelig nok i kravet om at tiltalen må frafalles og dommen oppheves.

Også opposisjonen har ment at norske myndigheter har gjort for lite for å hjelpe Dalelv.

Les også: Marte får fri rettshjelp

Utenriksministeren sier at han ikke forstår kritikken.

– Jeg har vært svært tydelig i denne saken. Jeg ville normalt ikke uttalt meg om en dom som ikke er rettskraftig, men jeg har likevel gått tydelig ut og sagt at dette er i strid med vår rettsfølelse og internasjonale rettigheter, sa Eide til NTB fredag.