Arven til et annerledes kongedømme

ABDISERER SØNDAG: Dronning Paola og kong Albert II (t.v.) med kronprins Philippe og kronprinsesse Mathilde på slottet i Brüssel 12. juli i år, ni dager før prins Philippe tar over tronen på Belgias nasjonaldag. Foto: EPA
ABDISERER SØNDAG: Dronning Paola og kong Albert II (t.v.) med kronprins Philippe og kronprinsesse Mathilde på slottet i Brüssel 12. juli i år, ni dager før prins Philippe tar over tronen på Belgias nasjonaldag. Foto: EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag blir kong Albert II (79) det tredje europeiske overhodet som abdiserer i 2013, etter at pave Benedikt XVI og dronning Beatrix av Nederland abdiserte tidligere i år. Den nye belgiske kongen arver en politisk tidsinnstilt bombe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 20 år har Belgias mest sagnomsuste karikaturtegner Pierre Kroll portrettert kong Albert II.

Tegningene viser en mann som ser ut som han nettopp har kommet seg opp av sengen, og som daffer rundt i slåbrok og tøfler.

Tegneren fremstiller Albert som en jovial og hjemmekjær mann, med en stor forkjærlighet for vitser.

– Tegningene har ført ham nærmere folket og bidratt til at folk liker ham, sier Bernard Marliere, som har skrevet en bok om belgisk humor.

Men den lette og ledige stilen til monarken, som abdiserer søndag og overlater tronen til sin sønn Philippe, står i sterk kontrast til den makten monarken utøver i et land splittet av språk, religion og historie.

Les også: Kong Albert av Belgia går av

Sjenert og keitete arving

25. mai neste år avholder Belgia et stortingsvalg det er knyttet stor spenning. Den store valgvinneren ser ut til å bli det innflytelsesrike flamske separatistpartiet N-VA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen partier vil rive opp landet vårt. De vil måtte forholde seg til meg, jeg kan være skremmende, sa Philippe i 2004. Bemerkningene opprørte de velstående i regionen Flandern nord i Belgia.

FETTERE: Albert har vært belgisk konge i 20 år. Her er han halvveis i perioden, da fetteren kong Harald og dronning Sonja kom på statsbesøk til Belgia i mai 2003. Foto: Knut Falch (NTB scanpix)FETTERE: Albert har vært belgisk konge i 20 år. Her er han halvveis i perioden, da fetteren kong Harald og dronning Sonja kom på statsbesøk til Belgia i mai 2003. Foto: Knut Falch (NTB scanpix)

Likevel frykter både kommentatorer og fransktalende belgere at 53-årige Philippe, som sies å være like sjenert og keitete som faren hans er avslappet og vennlig, ikke deler Alberts forståelse for politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

N-Vas' leder Bart De Wever er republikaner og ordfører i den blomstrende havnebyen Antwerpen. Han pekte nese til monarken for ikke så lenge siden, da han ankom til samtaler på slottet uten å ha på slips.

– Jeg er republikaner fordi jeg er en demokrat. Jeg tror ikke på noen som har makt takket være sin fødsel, sa De Wever.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kong Willem-Alexander tatt i ed og innsatt

Håner «søringene»

Helt siden Belgia oppnådde uavhengighet fra Nederland i 1830 har det belgiske kongehuset styrt det lille landet på 11,5 millioner innbyggere. Et land som er en krysning mellom to verdener; den latinske og den germanske.

I starten var den flamsktalende befolkningen i nord underdanige. De fransktalende styrte landet, og det industrielle beltet lå i sør. Nå har bildet snudd.

Bart De Wevers tilhengere håner de sosialistiske fransktalende i den sørlige regionen Wallonia.

Stødig skipper i urolig farvann

Selv om kongen skal «regjere - ikke styre», har kong Albert spilt en sentral rolle som politisk dommer. Gjennom to tiår ved roret har han på en vellykket måte styrt landet bort fra store kriser og potensielle geografiske splittelser.

Mange hadde håpet at kong Albert satt på tronen til neste års valg, i tilfelle separatistpartiet N-VA får et sterkt valgresultat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men etter den politiske krisen i 2010 og 2011, som førte til at Belgia var uten regjering i 541 dager, sa andre at kongen ville gi arvingen sin tid til å gjøre seg bemerket før valgresultatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Abdiseringen vil gjøre det mulig for den fremtidige kongen å ta på seg kappen og møte politiske ledere i forkant av valget. Alle frykter en gjentakelse av krisen for to år siden, sier statsviter Caroline Van Wynsberghe ved universitetet ULB i Brüssel.

Saken fortsetter under bildet

Saken fortsetter under bildetLIKER HUMOR: Kong Albert snakket torsdag med to menn som har kledd seg ut som Pierre Kroll, tegneren som er legendarisk for sine karikaturer av kongen. Foto: AFP PhotoLIKER HUMOR: Kong Albert snakket torsdag med to menn som har kledd seg ut som Pierre Kroll, tegneren som er legendarisk for sine karikaturer av kongen. Foto: AFP Photo

– Kong Albert endret spillet

Kongens tidligere rådgiver Pierre-Yves Monette sa at Philippe sannsynligvis vil spille en langt større politisk rolle enn sine jevnaldrende i de andre kongehusene i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kongen er ment å være en garantist for lojalitet til landet og derfor nøytral, sier Monette til AFP.

– Men han gjør mye mer enn å åpne blomsterhager, sier han og legger til at han spiller en sentral rolle ved å kunne gi politiske ledere mandat til å danne regjering.

Under krisen i 2010 og 2011 ga Albert flere partiledere mandat til å forsøke å danne en koalisjonsregjering. Mandet havnet til slutt i hendene til sosialisten Elio Di Rupo, som fortsatt sitter som statsminister.

Herman Van Rompuy, tidligere statsminister i Belgia og nåværende president i Det europeiske råd, har sagt at Albert har «endret spillet» med sin håndtering av krisen.

– Og landet kollapset ikke, la han til.