Sikkerhetstiltak preger sommeren i Oslo

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paradegaten Karl Johan er full av blomsterurner, og Akersgata er stengt med rødblinkende bom. Stortinget har forsøkt å få sikkerhetstiltakene rundt bygget til å gli naturlig inn i bymiljøet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedstaden er fremdeles preget av terrorangrepet 22. juli 2011. Flere sikkerhetstiltak er satt opp i byen, noen formet som pynt og kunst i gatene, mens andre er tydelige sperringer.

I april i år vedtok byrådet i Oslo i samråd med Stortinget at tiltakene skal vurderes fortløpende over en periode på to år, før permanente vedtak skal fattes.

Bakgrunnen for tiltakene er en risiko- og sårbarhetsanalyse for Stortinget etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Les også: Begrenser biltrafikken rundt Stortinget

– Vakker sikkerhet

De ulike tiltakene ble innført i slutten av juni. Akersgata ved Stortinget er stengt for trafikk med bom, Karl Johans gate er fylt av store blomsterpotter som hindrer trafikk. Veien opp til Løvebakken utenfor Stortinget er stengt med pullerter.

Sikkerhetssjef ved Stortinget, Berit Michelet, er opptatt av at tiltakene ikke stenger gående og syklende ute fra gatene rundt Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har forsøkt å bevare tilgjengeligheten i gatene, men samtidig skape en viss avstand til Stortinget. Et sikringstiltak trenger jo ikke å være stygt, det kan faktisk være vakkert. Jeg synes vi har funnet en fin løsning, med blomsterurnene nedover Karl Johans gate. Det gir fremdeles et inntrykk av åpenhet, samtidig som det gir tilstrekkelig sikkerhetsmessig effekt, sier Michelet.

Les også: Direktøren vil ikke gjøre Stortinget til en festning

Folksomme gater

Stortinget har sett til storbyer rundt om i Europa for inspirasjon til hvordan man kan møte sikkerhetsutfordringene på best mulig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det særegne med Oslo er at Stortinget er plassert midt i sentrum, ved siden av handlegaten Karl Johan.

– Stortinget er tuftet på åpenhet og tilgjengelighet til folket, og vi mener sikkerhetstiltakene har ivaretatt dette aspektet. Så langt har vi ikke fått noe negativ respons. Jeg tror det er en vanesak for brukerne av byen og vil også tro at det er et spørsmål om tid før folk venner seg til de trafikale endringene, sier Michelet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det at det er folk og syklister i gatene er kjempeviktig, for dersom det ikke er noe trafikk i et sikret område kan dette igjen ha en negativ effekt for sikkerheten, sier Michelet.

Les også: Stortinget blir skuddsikkert

Lokk

Utviklingssjef i Oslo Handelsstands Forening (OHF) Lars Fredriksen mener at foreningen ikke er blitt hørt tilstrekkelig i prosessen med å utforme de midlertidige sikkerhetstiltakene, og ønsker større innflytelse når de permanente tiltakene skal fattes.

Fredriksen påpeker at vareleveransen til butikker som holder til i gatene som er stengt for biltrafikk rammes av bilforbudet, samtidig som kundegrunnlaget blir mindre når det ikke er mulig å kjøre med bil til de gjeldende sentrumsgatene.

– Folk føler at gatene er utilgjengelige. Når turister ser at gater er stengt med port og blinkende rødt lys, tenker de ikke at her er de velkomne, sier Fredriksen til NTB.

Oslo Handelsstand Forening har 2.000 medlemmer, av disse er rundt 70 kjeder, 40 kjøpesentre og 2.100 butikker i Oslo-regionen.

– Vi føler at myndighetene har lagt lokk på det midlertidige sikringsarbeidet. Nå gjenstår det å se hvorvidt vi blir lyttet til og om vi kommer med i det nye planarbeidet, sier Fredriksen.