Ullevål frykter første rabiestilfelle i Norge på 200 år

Et dødsfall på Ullevål sykehus kan ha vært forsårsaket av rabies. Det vil i så fall være første gang på 200 år. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
Et dødsfall på Ullevål sykehus kan ha vært forsårsaket av rabies. Det vil i så fall være første gang på 200 år. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsevesenet frykter at et dødsfall på Ullevål sykehus kan ha vært forårsaket av rabies. Det skal ikke være fare for smitte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om rabies

* Dødelig virussykdom som angriper nervesystemet hos varmblodige dyr. Kalles også hundegalskap.

* Forekommer i 150 land i alle verdensdeler unntatt Australia og Antarktis.

* I industrialiserte land hovedsakelig hos ville dyrearter, men kan spres til husdyr og mennesker. Hunder i Norge skal vaksineres mot rabies.

* Første vaksine til bruk på mennesker ble utviklet i 1885. Dagens vaksine har vært i bruk siden 1976.

* Rabies er ikke påvist hos mennesker i Norge siden 1815. Det siste tilfellet hos dyr på fastlandet var i 1826.

* Viruset ble første gang påvist hos polarrev på Svalbard i 1980. Rabiessmitte er ikke blitt overført til mennesker på Svalbard.

* Verdens helseorganisasjon anslår at 50.000– 70.000 personer årlig dør av rabies på verdensbasis. De fleste ofrene er barn i India og Afrika. Nesten alle er bitt av hund.

* Sykdommen overføres via kroppsvæske, normalt som følge av bitt.

* Ved bitt må såret straks vaskes med såpe, og behandling med vaksine og medisin settes i gang så raskt som mulig.

* Uten behandling vil sykdommen vanligvis bryte ut etter tre til tolv uker. Det tar sjelden lengre tid enn et år.

* Symptomer er smerter eller ubehag rundt bittstedet, feber, hodepine og sykdomsfølelse. Deretter følger uro og angstanfall, krampeanfall og ofte perioder med voldsom oppførsel. I noen tilfeller inntrer lammelser og koma uten forutgående kramper. Uten behandling ender sykdommen med døden etter to til sju dager. (Kilde: Folkehelseinstituttet, helsenett.no)

Hvis det viser seg at kvinnen døde som følge av rabies, er dette det første kjente tilfellet i Norge siden 1815.

– Dette er en svak mistanke, og det er mulig at det er andre ting som forårsaket dødsfallet. Men siden rabies er en svært alvorlig sykdom, tar vi ingen sjanser, sier lege og avdelingsdirektør Karin Rønning i Folkehelseinstituttet til NTB.

Den avdøde kvinnen var mellom 40 og 50 år gammel. Hun kommer opprinnelig fra Asia, men har bodd lenge i Norge. I en prøve som ble tatt for en måned siden, ble det funnet antistoffer for rabies. Det kan tyde på at kvinnen var smittet.

– Vi vet at hun har vært i et asiatisk land der rabies er et stort problem sommeren 2012, legger Rønning til.

Les også: Klimaendring kan påvirke pestutbrudd

Alltid dødelig

Rabies er alltid dødelig hvis man har utviklet symptomer. Nye prøveresultater neste uke vil gi legene sikrere svar på om kvinnen hadde sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utslagene av antistoffer er så lave at de enten kommer av at hun er smittet, eller av at hun er blitt vaksinert for lenge siden, forteller Rønning.

Kvinnens familie og helsepersonellet som kan ha vært eksponert for smitte blir nå vaksinert mot sykdommen, selv om rabies ikke vanligvis smitter mellom mennesker.

– Siden dette er en alvorlig tilstand, har vi en svært lav terskel for å vaksinere. De som får vaksinen i tide blir ikke syke, for dette viruset har en inkubasjonstid på opp mot ett år, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag hadde Oslo universitetssykehus, Folkehelseinstituttet og Oslo kommune et møte på Ullevål om hvordan de skal håndtere saken.

– Alle nødvendige tiltak hvis det er rabies er allerede satt i gang, sier Rønning.

Sjelden sykdom

Verdens helseorganisasjon anslår at mellom 50.000 og 70.000 mennesker dør av rabies i verden hvert år. De fleste av dem er barn i Afrika og Asia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykdommen var sist påvist hos mennesker i Norge i 1815 og hos dyr på fastlandet i 1826.

Kvinnen ble lagt inn på Ullevål med hjernebetennelse, en sykdom som kan bli forårsaket av rabies. Hun døde 30. juni.

Da legene fant tegn på rabies i blodet hennes gikk alarmen, og sykehuset venter nå på svar på det neste settet av prøver fra laboratoriet i Stockholm.

Hvis nivået på antistoffene i blodet har gått opp i de nye prøvene, tyder det på at kvinnen var rabiessyk.

Ukjent smittekilde

Legen har nå snakket med kvinnens familie for å finne ut hva som kan være en mulige smittekilde.

– Hun kan jo ha blitt bitt på Asia-turen i 2012 uten at familien vet det. Men verken Oslo kommune og sykehuset har funnet ut hva som kan være kilden, sier Rønning.

Den vanligste måten å bli smittet på, er å bli bitt av et infisert dyr, oftest hund eller katt. Man kan også bli smittet av flaggermus og rev. Det tar vanligvis mellom tre og 12 uker før symptomene viser seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blir man smittet, vandrer viruset fra bittstedet og gjennom nervene til hjernen. Først da kommer symptomene, og det kan ta opp til ett år fra man ble smittet til man blir syk, forteller Rønning.

Symptomene på sykdommen er uro, depresjon og angstanfall. Voldsom hyperaktivitet, aggresjon, hyperventilasjon, økt spyttproduksjon og krampeanfall er også tegn på rabies.

Gradvis blir pasienten lam og går i koma, og vanligvis dør den syke to til sju dager etter at symptomene viser seg.