VIRUS OG SPAM

Disse landene sender mest spam

SPAM: Ifølge NSM øker antall saker, men antall kompromitterte datamaskiner går ned. Illustrasjonsfoto: Colourbox
SPAM: Ifølge NSM øker antall saker, men antall kompromitterte datamaskiner går ned. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Og fire tiltak for å sikre deg mot virus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The Dirty Dozen (spam totalt)

1. USA: 13.8 %

2. Hviterussland: 11.7 %

3. Kina: 5.9 %

4. Ukraina: 5.5 %

5. Taiwan: 3.6 %

6. India: 3.6 %

7. Spania: 3.4 %

8. Kazakhstan: 3.3 %

9. Argentina: 3.1 %

10. Italia: 2.9 %

11. Russland 2.6 %

12. Tyskland 2.5 %


The Dirty Dozen (spam i forhold til innbyggertall):

1. Hviterussland: 13.8 %

2. Kazakhstan: 11.7 %

3. Uruguay: 5.9 %

4. Taiwan: 5.5 %

5. Ukraina: 3.6 %

6. Luxembourg: 3.6 %

7. Bulgaria: 3.4 %

8. Makedonia: 3.3 %

9. Chile: 3.1 %

10. Spania: 2.6 %

11. Singapore: 2.5 %


Det amerikanske IT-sikkerhetsselskapet Sophos har nylig publisert en ny «Dirty Dozen» rapport. Her rangerer de de 12 landene som bidrar mest til spam, både totalt og per innbygger. Tallene er hentet fra perioden april til juni 2013.

Den første listen ser på hvor mye spam som blir sendt ut fra datamaskiner i de ulike landene totalt.

Her topper USA listen nok en gang, 13.8 prosent av spam kommer herifra. De har likevel sunket fra forrige kvartal, da de sto for hele 19.6 prosent.

På andreplass har Hviterussland gjort et solid hopp med 11.7 prosent fra 4.2 prosent i forrige kvartal.

Les også: Forbrukerombudet vil stoppe spam på Facebook

Nykommere

Blant nykommerne på listen har vi Ukraina (4. plass), Kazakhstan (8. plass) og Argentina (9. plass). Samtidig har Frankrike, Peru og Sør-Korea falt ut av «the Dirty Dozen».

Med over en milliard mennesker hver og stadig økende tilgang på internett, er det ingen overraskelse at vi finner både India og Kina på listen.

Begge har imidlertid falt en plass hver. Kina er nå nede på 3. plass og India er på 6. plass.

Når man ser på mengden spam kontra innbyggertall ser listen ganske annerledes ut.

Halvparten av de landene med store innbyggertall forsvinner og flere mindre lands som vanligvis flyr under radaren dukker opp. Dette gjelder blant annet Luxembourg og Singapore.

På toppen av listen finner vi Hviterussland, etterfulgt av Kazakhstan og Uruguay. Luxembourg og Singapore sniker seg inn på forholdsvis 6. og 11. plass.

Les også: – Industri og infrastruktur er enkle mål for cyberkriminelle

Flere tips

De mest ondsinnede typene for spam sendes som regel indirekte og er dermed vanskelig å spore tilbake til bakmennene. Sophos undersøkelser går derfor ut på hvilket lands datamaskiner som blir brukt til å levere spam.

De har ikke mulighet til å si hvor personene bak spammen befinner seg.

Blant de onsinnede formene for spam har vi:

  • Phishing-mailer: Disse forsøker å lure deg til å taste inn passord i falske utgaver av ekte sider, som for eksempel banker eller mail-kontoer.
  • Malware-lenker: Disse vil prøve å få det til å klikke på lenker som tar deg til nettsider som er hacket og gir deg virus.
  • Malware-vedlegg: Denne formen for spam vil at du skal trykke på og laste ned infiserte vedlegg i mailer.
  • Identitetstyveri: Prøver å fiske ut personlig informasjon, ofte ved å vise til jobbmuligheter etc.
  • Investeringssvindel: Forteller om gode investeringsmuligheter som oftes bare er tull.
  • Avansert avgiftssvindel: Lover penger eller kjærlighet, alt man må gjøre er bare å betale en rekke avgifter først.

Paul Ducklin fra Sophos gir følgende råd for å sikre seg mot slike typer spam:

– Oppdater sikkerhetssystemer og antivirusprogrammer så raskt som mulig. I tillegg burde man være skeptisk til vedlegg man ikke vet kommer fra sikre kilder, skriver han i en pressemelding.

Les også: Den ultimate oppskriften på IT-sikkerhet

Flere saker i Norge

Ifølge en rapport utgitt av Nasjonale Sikkerhetsmyndighet (NSM) har antall saker her i Norge økt med 62 prosent fra siste kvartal 2012 til første kvartal 2013.

De fleste av disse sakene involverer norske websider som sprer skadevarer. Til tross for den markante økningen saker har antall varsler om kompromitterte datamaskiner gått ned.

– Dette kan skyldes enten at antallet kompromitterte datamaskiner faktisk har gått ned, eller at dette kun er en nedgang i innrapporteringen til oss, forteller Marie Moe, fungerende seksjonssjef i NSM.

Alarmen går

Det er også viktig å legge merke til at ikke alle kompromitterte datamaskiner sprer spam, det er avhengig av hva slags virus som har infisert dataen.

Det er internettleverandørene som oftest legger merke til om en data er kompromittert.

Om en av deres brukere har en kompromittert enhet vil det gå av en alarm hos leverandøren, denne alarmen baserer seg på signaturer og svartelister.

Moe forteller at det derfor er viktig for NSM å ha et godt samarbeid med leverandørene.

– Ringer det en alarm hos oss vil vi varsle kunden om at de har en infisert enhet. Det er opp til kunden å ordne det selv, men vi kan selvfølgelig hjelpe til, forteller Vidar Hoel, sikkerhetsanalytiker i Telenor.

Les også: Menn tenker mer på sikkerhet enn kvinner

Skjuler seg

De fleste virusene går åpenbart inn for å ikke bli oppdaget, det kan derfor være vanskelig for enkeltpersoner å selv merke om datamaskinen er kompromittert.

– Det kan være vanskelig, man må være inne i faget for å oppdage det. Antivirusprogrammer vil jo ofte fungere, men det hender at virus klarer å unngå det eller skru det av, sier Hoel.

I samme rapport fra NSM står det at de fleste brukerne blir lurt av infiserte websider, mottar og åpner infiserte epost-vedlegg eller bruker infiserte minnepinner .

infiserte minnepinner.

Samtidig presenterer de fire relativt enkle tiltak for å holde dataen fri for virus. Med disse tiltakene hevder NSM at man skal kunne stoppe de mest vanlige angrepene og at de er langt mer effektive enn populære tiltak som for eksempel antivirus, brannmur, epost/web-filtrering etc.

  1. Oppgradere programvaren - Nyere applikasjoner og operativsystemer har gjerne flere og bedre sikkerhetsfunksjoner enn det som er i eldre utgaver.
  2. Være rask med å installere sikkerhetsoppdateringer - Selv de beste produkter inneholder programmeringsfeil og sårbarheter som kan utnyttes av angripere. Virksomheten bør derfor å etablere et sentralt styrt regime for sikkerhetsoppdatering av alle komponenter i systemet.
  3. Ikke tildel sluttbrukere administratorrettigheter - Det er helt unødvendig å la brukerne (og angriperne) ha skriverettigheter til systemområder på brukerens datamaskin. Med et regime for sentralisert distribusjon av gyldig programvare til brukernes maskiner skal, skal ikke administratorrettigheter være påkrevd for å utføre ordinært kontorarbeid.
  4. Blokkere kjøring av ikke-autoriserte programmer - Dette går ut på å ha en «hvit-liste» av programmer som virksomheten har godkjent. Disse skal få lov til å kjøre, mens ukjente programmer på minnepinner eller fra epost-vedlegg ikke kan kjøres av systemet. Dette kan gjøres til en enkel engangsoperasjon ved å kun liste opp de 2-3 filmapper som inneholder gyldig programvare. Funksjonen «Applocker» i Windows 7 gjør for eksempelvis dette.

Med disse tiltakene hevder NSM at man skal kunne stoppe de mest vanlige angrepene og at de er langt mer effektive enn populære tiltak som for eksempel antivirus, brannmur og epost/web-filtrering.

Les også:

– Trojanere og spyware truer sikkerheten på Mac

Ingen grunn til å ha Java i nettleseren

Hacker tappet førerkortregisteret i Danmark

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Raser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27 «Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25 50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 Syria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33 Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28 Se hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23 Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11 Casper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59 Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52 Huset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23 General Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17 Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00 Dette skjer i dag05:58 Politi ønsker tips om bingoran i Vestby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Planen som skal fri Europa fra gassen05:30 Ap i medvind i LO05:00 Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58 Saltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30 Viruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31 Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20 Japan med dårligste kvartalstall på fem år02:01 Trump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11 Én mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11 Virusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07 Mer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43 Polsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42 Krasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06 Rekordsalg av alkoholfritt øl00:04 To menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41 Buskum beste nordmann i Iron Mountain23:25 Real Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12 Thorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59 Rekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58 22 drept i massakre i Kamerun22:51 To gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49 Kaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48 Fransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40 Sagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31 En person forsøkt ranet i Oslo
Siste nytt
23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenRaser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27Verden«Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25Norge50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33VerdenSyria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33Helse og livsstilStjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28MotorSe hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23NorgeFlere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11SportCasper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59VerdenPolitiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52SportHuset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23PengerGeneral Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17NorgeRapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00NorgeDette skjer i dag05:58NorgePoliti ønsker tips om bingoran i Vestby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPlanen som skal fri Europa fra gassen05:30PolitikkAp i medvind i LO05:00PolitikkBloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58NorgeSaltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30Helse og livsstilViruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31PengerJuss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20PengerJapan med dårligste kvartalstall på fem år02:01VerdenTrump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11NorgeÉn mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11VerdenVirusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07KulturMer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43VerdenPolsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42NorgeKrasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06Helse og livsstilRekordsalg av alkoholfritt øl00:04NorgeTo menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41SportBuskum beste nordmann i Iron Mountain23:25SportReal Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12SportThorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59SportRekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58Verden22 drept i massakre i Kamerun22:51NorgeTo gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49VerdenKaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48VerdenFransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40SportSagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31NorgeEn person forsøkt ranet i Oslo
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus