Sparket Springsteen et hull i Berlinmuren?

Den amerikanske rockstjernen Bruce Springsteen opptrer i Øst-Berlin 19. juli 1988. Arkivfoto: AFP Photo
Den amerikanske rockstjernen Bruce Springsteen opptrer i Øst-Berlin 19. juli 1988. Arkivfoto: AFP Photo
Artikkelen fortsetter under annonsen

For 25 år siden denne uken spilte den amerikanske rockelegenden Bruce Springsteen for nærmere 300.000 østberlinere som tørstet etter frihet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte hevder nå at begivenheten kan ha bidratt til Berlinmurens fall.

Jubileet for konserten 19. juli 1988 i det kommunistiske Øst-Berlin har ført til en ny bok, en dokumentar, prateprogrammer og bred mediedekning av det som skal ha vært en magisk sommerkveld.

«The Boss» ankom et land der millioner allerede tørstet etter endring etter 27 år som fanger i en stalinistisk stat der grensevaktene hadde ordre om å skyte for å drepe. Man kunne tydelig se «skriften på veggen».

Men den store konserten ved mannen som den gang var en av verdens største rockestjerner, paret med et budskap om å «gjøre slutt på alle grenser» gir tyngde til den pirrende teorien om at Springsteen bidro til å sparke et aldri så lite hull i Berlinmuren.

– Om du tror at Springsteens store konsert bidro til bevegelsen som til slutt rev Berlinmuren avhenger til en viss grad av om du tror på kraften i rock’n’roll, skriver den Berlin-baserte amerikanske journalisten Erik Kirschbaum i sin bok: «Rocking the Wall: The Berlin Concert That Changed the World».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny dokumentar fra den tyske kringkasteren MDR, «Min Sommer '88» beskriver et slags «våpenkappløp» innen popmusikken på et tidspunkt der øst og vest begge forsøkte å tiltrekke seg de største navnene samtidig som glasnost brakte endring.

Vest-Berlin fikk Pink Floyd, Michael Jackson og David Bowie, som alle spilte slik at man kunne høre dem i Øst-Berlin, der sikkerhetsstyrkene pågrep fans som stimlet sammen for nær den forhatte muren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Deler av Berlinmuren rives

«Solidaritetskonsert»

Den kommunistiske ungdomsorganisasjonen forsøkte å roe ned en misfornøyd generasjon med konserter der man så Springsteen, Depeche Mode, Joe Cocker og James Brown da det ble klart for funksjonærene at lokalt talent ikke kunne konkurrere med globale superstjerner.

Men favoritten fra New Jersey måtte gjøres akseptabel for den gamle garde, tross Springsteens image som en helt for arbeiderklassen, så arrangørene forsøkte å kalle showet en «solidaritetskonsert for Nicaragua».

Artikkelen fortsetter under annonsen

The Boss, som den gang var 38 år, nektet å gå med på dette og konserten, avholdt ved en sykkelbane, ble nesten avlyst frem til konsertmedarbeiderne rev ned skiltet om Nicaragua. Men billetter fra konserten har fortsatt dette slagordet.

Fans som ikke var heldige nok til å få tak i billetter stimlet sammen ved konsertlokalet før forestillingen og brøt til slutt gjennom gjerdene. Et den gang uhørt symbol på opprør.

Da showet sparket i gang spilte Springsteen gjennom noen hits før han kom til «Born in the USA». Publikummere sang til hans overraskelse med, mens de viftet med hjemmelagde amerikanske flagg.

Les også: Østtyskere utsatt for hemmelige legemiddeltester

– Ingen barrierer

Etter å ha spilt i mer enn en time trakk Springsteen frem en krøllete lapp.

– Det er flott å være i Øst-Berlin, begynte han på tysk, som han hadde skrevet ned fonetisk fra en oversettelse sjåføren hadde gitt ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er ikke for eller imot noen regjering. Jeg kom hit for å spille rock’n’roll for dere i et håp om at alle barrierer en dag vil bli revet ned, sa han, før han begynte å spille Bob Dylan-låta «Chimes of Freedom».

Tross den tykke amerikanske aksenten skjønte det store havet av publikummere budskapet.

– Alle visste nøyaktig hva han snakket om – å rive muren, sier Jörg Beneke, en østtysk bonde som var der denne kvelden, til Kirschbaum.

– Det var øyeblikket noen av oss hadde ventet hele livet på å få høre. Mindre enn 16 måneder senere falt Berlinmuren i en revolusjon uten at blod gikk til spille.

Les også: Ikea ber om unnskyldning

– Skjult budskap

Dagsavisen Der Tagesspiegel skrev om Springsteens fire timer lange konsert: «Det var som en kort omfavnelse med Frihetsgudinnen».

Og Springsteen selv uttalte til en folkemengde i den østtyske byen Leipzig denne måneden at det er den største folkemengden han har spilt for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dokumentarens regissører Carsten Fiebeler og Daniel Remsperger sporet opp kvinnen Springsteen hjalp opp på scenen for å danse til «Dancing in the Dark» sammen med ham, Heike Bernhard. Bernhard sier hun aldri har vasket t-skjorten hun hadde på seg den kvelden.

– Springsteens blotte tilstedeværelse i Øst-Berlin var et skjult budskap til mange østtyskere om at mer kunne være mulig i deres levetid, sier Jochen Staadt, en historiker ved Berlins friuniversitet, til Kirschbaum.

– Folk som så konserten live eller på tv tenkte… «hvis dette kan skje her nå, vil kanskje mer skje her senere».

(Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver)