Vikernes tiltales for rasistiske ytringer

Varg Vikernes sin franske forsvarer Julien Freyssinet. Foto: Anne Marte Vestbakke/NTB scanpix
Varg Vikernes sin franske forsvarer Julien Freyssinet. Foto: Anne Marte Vestbakke/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varg Vikernes løslates av fransk politi uten at det tas ut noen siktelse om terrorplanlegging mot ham, men han tiltales for rasistiske ytringer mot jøder og muslimer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen beviser mot Vikernes som gir grunnlag for en siktelse om terrorplanlegging, opplyste en kilde til nyhetsbyrået AFP torsdag kveld. Like etter ble det kjent at han derimot må møte i retten beskyldt for brudd på fransk lov for oppfordring til rasehat på internett.

– Det vil likevel bli rettssak da han er tiltalt for rasismeprovokasjoner mot jøder og muslimer på internett. Det er ennå ikke klart når rettssaken kommer opp, sier påtalemyndighetens pressetalsperson, Agnès Thibault-Lecuivre, til NRK.

Vikernes har kommet med flere kraftige utfall mot innvandrere på internett. Bare et par dager før han ble pågrepet, rettet han alvorlige beskyldninger mot jøder og innvandrere i et blogginnlegg.

Les også: Sammenfall mellom Vikernes' og konas forklaring

Blålys

Bare kort tid etter at Vikernes' forsvarer ved 19-tiden torsdag kveld snakket med pressen utenfor politihuset i Brive-la-Gaillarde, kom nyheten om at den norske 40-åringen skulle løslates etter tre dagers avhør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løslatelsen kom tilsynelatende tidligere enn ventet for forsvareren, som likevel opplyste at det ikke lå an til noen siktelse relatert til terror eller terrorplanlegging. Han sa at det trolig gikk mot en siktelse om et brudd mot rasismelovene, noe som ble bekreftet kort tid senere.

En bil med sotede vinduer kjørte fra fengselet med blålysene på rundt klokka 19.45 torsdag kveld. Vikernes antas å ha vært i bilen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett døgn før Varg Vikernes ble kona hans løslatt, også hun uten at det var blitt tatt ut noen formell siktelse om noe mot henne.

Les også: – Ville satt en diagnose på Vikernes i dag

Trolig en bot

Bestemmelsen om oppfordring til rasehat er i fransk lov hjemlet under lovene som omfatter mediene. Lovbruddet er ikke like alvorlig som en forbrytelse, og Vikernes risikerer trolig en bot for overtredelse av dette lovverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslagene som ble gjort på gården der Varg Vigernes og kona bor, er sendt til Paris for å bli vurdert av forhørsdommeren som leder etterforskningen. Foruten de lovlige våpnene som kona til Vigernes nylig hadde kjøpt, var også datamaskiner og annet teknisk utstyr blant beslagene.

Les også: – Vikernes' kone satt fri

Ingen bistand

Under det tre dager langet avhøret med politiet har ikke Vikernes på noe tidspunkt mottatt bistand, eller ytret ønske om det, fra norske myndigheter. Svartmetallrockeren utvandret fra Norge i 2010, året etter at han ble prøveløslatt etter 16 år i fengsel.

– Vikernes snakker en blanding av engelsk og norsk, og vi må selvfølgelig kontrollere nøye hva han sier, fortalte advokat Julien Freyssinet torsdag ettermiddag.

– Spørsmålene og svarene går gjennom en tolk. Det må gjennomgås, og vi må være sikre på at resultatet gjenspeiler hans meninger, sa advokaten videre om den tidkrevende prosessen.