Palestinske ledere vurderer samtaler med Israel

USAs utenriksminister John Kerry og Palestinas president Mahmoud Abbas møttes i Jordan onsdag. Foto: Epa/NTB scanpix
USAs utenriksminister John Kerry og Palestinas president Mahmoud Abbas møttes i Jordan onsdag. Foto: Epa/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinske ledere satte seg torsdag ned for å drøfte en amerikansk plan om nye forhandlinger med Israel som ikke avhenger av en formell stans i byggingen i bosetningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinas president Mahmoud Abbas sammenkalte til møtet etter at USAs utenriksminister John Kerry under et besøk i Jordan sa at partene har kommet hverandre nærmere i løpet av hans mekling.

Utenriksdepartementet i Washington gjør det imidlertid klart at det inntil videre ikke foreligger noen planer om en gjenopptakelse av forhandlingene.

Les også: – Palestinsk økonomi lider av Israels sperring og kontroll

Ifølge en palestinsk tjenestemann innebærer Kerrys plan at palestinerne kan gjenoppta arbeidet med å søke medlemskap i internasjonale organer om boligbyggingen gjenopptas mens forhandlingene pågår.

Tidligere har USA konsekvent motsatt seg slike «unilaterale» palestinske framstøt, mens palestinerne har nektet å fortsette forhandlingene så lenge Israel fortsetter å bygge i de okkuperte områdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gazas innbyggere kan endelig spise «fast food»

Tidligere torsdag måtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu dementere at Israel skulle være åpen for å godta en palestinsk stat langs grensene fra før 1967-krigen, slik en israelsk tjenestemann hadde antydet.

Kerry har jobbet intenst for å få i gang igjen de fastlåste forhandlingene og er nå på sin sjette reise i regionen siden han ble utenriksminister i februar.

Les også: Drømmer om å skåle i eget øl for en Palestinsk stat

Onsdag oppfordret Kerry israelerne til å vurdere på nytt et arabisk fredsforslag fra 2002 som innebærer at alle arabiske land og de fleste muslimske land vil anerkjenne Israel dersom Israel trekker seg ut av alle de okkuperte områdene og bidrar til en rettferdig løsning for de palestinske flyktningene.