UD tar sterk avstand fra Dubai-dommen

Utenriksminister Espen Barth Eide tar sterk avstand fra Dubai-dommen. Foto: NTB scanpix
Utenriksminister Espen Barth Eide tar sterk avstand fra Dubai-dommen. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommen mot Marte Deborah Dalelv (24) i Dubai strider mot norsk rettsoppfatning, og er dessuten problematisk fra et menneskerettighetsperspektiv, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dalelv ble tirsdag dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha gitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai og ikke ble trodd.

Dommen kom som en overraskelse på både Eide og Utenriksdepartementet.

– Dette er en dom som strider kraftig mot vår rettsoppfatning. Det fremstår som svært underlig at man anmelder en voldtekt og deretter blir dømt selv for forbrytelser som i vår del av verden ikke engang er forbrytelser, sier Eide til NTB.

BAKGRUNN: Norsk kvinne (25) dømt for sex utenfor ekteskapet

– I tillegg er dommen høyst problematisk sett fra et menneskerettighetsperspektiv, sier han.

Departementet ønsker ikke å kommentere den norske kvinnens dom mer konkret, da den ble anket på stedet og dermed ikke er rettskraftig ennå.

24-åringen er dømt til fengsel i ett år og fire måneder. Mannen hun hadde anmeldt fikk også fengselsstraff, men er ikke dømt for voldtekt.

Dalelv har fått passet sitt beslaglagt og må bli værende i Dubai fram til ankesaken kommer opp i september. Utenriksdepartementet vil fortsette med å gi kvinnen konsulær bistand.