Nelson Mandela fyller 95 år

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støttespillere fortsetter å strømme til sykehuset i Pretoria, hvor bursdagsbarnet Mandela har vært innlagt i snart seks uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Nelson Mandela

1918: Født 18. juli i Mvezo i Kapp-provinsen.

1943: Ble medlem av Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC). Begynte på jusstudier ved universitetet i Witwatersrand.

1944: Startet ANCs radikale ungdomsbevegelse sammen med Oliver Tambo og Walter Sisulu.

1952: Åpnet det første svarte advokatkontor i Johannesburg sammen med Tambo.

1962: Dømt til fem års fengsel for oppfordring til streik og for å ha reist ut av landet ulovlig.

1964: Dømt til fengsel på livstid for sabotasje og konspirasjon mot staten.

1990: Løslatt etter 27 år i fangenskap.

1991: Valgt til leder for ANC, etter Tambo.

1993: Tildelt Nobels fredspris sammen med president Frederik Willem de Klerk.

1994: Ledet ANC til seier i Sør-Afrikas første demokratiske valg og ble valgt til landets første svarte president.

1999: Gikk av som president etter én periode.

2004: Kunngjorde at han trakk seg tilbake fra offentligheten.

2010: Viste seg siste gang offentlig i forbindelse med fotball-VM i Sør-Afrika.

Kilde: NTB

Ved inngangen til sykehuset i Pretoria fortsetter hilsenene til Nelson Mandela å strømme på.

Hjemmelagde kort, ballonger, blomster og flagg fra hele verden pryder inngangen, skriver The African Report.

Ekstra pågang med hilsener er det torsdag, når Mandela fyller 95 år.

Fortsatt i kritisk tilstand

På 94-årsdagen i fjor fikk Mandela besøk av USAs tidligere president Bill Clinton.

I år blir det kun den nærmeste familien som får besøke Mandela på bursdagen, siden helsetilstanden til Sør-Afrikas tidligere president fortsatt er alvorlig.

Myndighetene har fortløpende informert media og befolkningen om frigjøringsheltens helsetilstand etter at han 8. juni ble lagt inn på sykehus med lungeinfeksjon.

Tilstanden til mannen som for en hel verden er et symbol på frihet, samarbeid og tilgivelse, er fortsatt betegnet som kritisk, men stabil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Mandelas leger vil holde ham i live

Satt 27 år i fengsel

Mandelas 95-årige liv har vært fylt med store oppturer og nedturer. Han ble født 18. juli 1918 i den lille landsbyen Mvezo. Etter jusstudier ved Fort Hare University i Johannesburg sluttet han seg raskt til frigjøringskampen og African National Congress (ANC).

Da Mandela tok til orde for væpnet kamp for frihet og ble stemplet som terrorist, ble han fengslet i Robben Island utenfor Cape Town, hvor han satt i 18 av til sammen 27 år i fengsel.

I 1990 fjernet daværende president Frederik Willem de Klerk forbudet mot ANC og andre antiapartheidorganisasjoner, og 11. februar samme år ble Mandela løslatt fra Victor Verster Prison, hvor han hadde vært fengslet de siste tre årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Bli med til Mandelas Johannesburg

Etter løslatelsen jobbet Mandela mot apartheid og for forsoning og samarbeid. For dette arbeidet mottok han i 1993 Nobels fredspris sammen med president de Klerk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1994 holdt Sør-Afrika sitt aller første demokratiske valg, og Mandela ble valgt til landets først president med 62 prosent av stemmene.

Han satt som president frem til 1999, da han gikk av med pensjon. I årene etter har Mandela imidlertid vært talsmann for flere menneskerettighetsorganisasjoner.

Les også: Vil ha Mandelas barnebarn bort fra høvdingposisjon

Krystallbryllup

I juni 2004 annonserte Mandela at han ville «pensjonere seg fra pensjonen» og trekke seg tilbake fra offentligheten. Ifølge den da 85-årige Mandela på grunn av alderdom og tretthet.

Han har likevel deltatt på et fåtall arrangementer også etter dette. Blant annet fløy Mandela opp til Tromsø i 2005 for å delta på støttekonsert for bekjempelse av hiv/aids i regi av Nelson Mandela Foundation, og han deltok også på avslutningsseremonien under fotball-VM i Sør-Afrika i 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nelson Mandela er gift med Graça Machel, som tidligere var gift med Mosambiks tidligere president Samora Machel. De giftet seg på Mandelas 80-årsdag, og de har dermed krystallbryllup torsdag.

Saken fortsetter under bildetAobakwe Lekgethiso på 7 år leser kort som støttespillere har lagt utenfor sykehuset i Pretoria, hvor Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela blir behandlet. Foto: AP Photo/NTB scanpixAobakwe Lekgethiso på 7 år leser kort som støttespillere har lagt utenfor sykehuset i Pretoria, hvor Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela blir behandlet. Foto: AP Photo/NTB scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egen FN-dag

Nelson Mandelas bursdag er blitt en egen internasjonal FN-dag: Mandelas dag. Dagen ble markert av FN for første gang i 2010, på Nelson Mandelas 92-årsdag.

Den sørafrikanske frigjøringslederen og fredsprisvinneren er den første nålevende personen som har fått en egen FN-dag oppkalt etter seg.

Mandelas dag skal hedre Mandelas bidrag til fred, forsoning og menneskerettigheter i verden. Samtidig er det en dag for global humanitær handling, skriver FN på sin norske nettside.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet er å skape oppmerksomhet rundt den makten alle har til å skape forandring rundt seg. Derfor oppfordres alle til å donere 67 minutter av sin tid til samfunnet på denne dagen.

De 67 minuttene representerer de 67 årene Mandela selv har bedrevet sosial aktivisme.

Sør-Afrikas nåværende president Jacob Zuma vil markere Mandelas dag ved å besøke fattige familier som har fått tildelt hus i Pretoria, skriver Daily Mail.