Vikernes avviser anklagene:– Vikernes' kone satt fri

Varg Vikernes og hans kone ble tirsdag anholdt av fransk politi og satt i varetekt på en politistasjon i Brive-la-Gaillarde. Foto: AFP / NTB scanpix.
Varg Vikernes og hans kone ble tirsdag anholdt av fransk politi og satt i varetekt på en politistasjon i Brive-la-Gaillarde. Foto: AFP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varg Vikernes' franske kone ble sent onsdag kveld løslatt fra arresten. Ektemannen blir derimot sittende inntil videre, melder franske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 25 år gamle kona til Vikernes ble pågrepet sammen med nordmannen tirsdag morgen, og siden har de to sittet i avhør på politistasjonen i Brive-la-Gaillarde.

Nyheten om at politiet slapp den gravide kvinnen ut av arresten kom like før klokka 22 onsdag kveld ifølge en kilde i politiet, melder TV-stasjonen BFMTV.

Da var det gått halvannet døgn siden pågripelsen i den lille landsbyen Salon-la-Tour, hvor paret med tre barn har bodd det siste året.

Også offisielle kilder i Frankrike bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at kona er løslatt, melder NRK. Politiet i Brive-la-Gaillarde bekrefter opplysningen overfor franske medier.

- Ingen terrorplaner

Siden tirsdag har norske Vikernes og hans franske kone sittet i lange avhør på en politistasjon i den sørfranske landsbyen Brive-la-Gaillarde. Han velger å samarbeide med politiet, men avviser anklagene om terrorplanlegging, opplyser forsvareren til pressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vikernes forklarer at det ikke har vært noen terrorplaner, og at våpnene er kjøpt inn som en fritidsbeskjeftigelse. Han ønsker bare å leve et fredelig liv sammen med familien sin, sier advokat Julien Freyssinet til Aftenposten.

Les også: Psykolog: – Ville satt en diagnose på Vikernes i dag

Nordmannen mener ifølge advokaten at mistanken er helt ubegrunnet.

– Han velger å samarbeide med politiet, men forstår ikke hva har gjort, som fører til at han er pågrepet nå, sier Freyssinet til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Preventiv pågripelse

Varg Vikernes og kona ble pågrepet tirsdag og ble satt i arrest i Brive-la-Gaillarde, mistenkt for terrorplanlegging.

– De er ikke siktet for noe. Dette er et forstadium som i Norge kan sammenlignes med å bli kalt inn til avhør, sier John Christian Elden, Vikernes' tidligere advokat, til NTB.

Agnes Thibault Lecuivre, talsperson for påtalemyndigheten i Paris, bekrefter at det er snakk om en preventiv pågripelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Elden: – Tynt grunnlag for Vikernes-pågripelsen

Det har ikke vært kjennskap til noe «spesifikt prosjekt», sier hun etter at den franske innenriksministeren tirsdag innrømmet at myndighetene foreløpig ikke kjenner til at Vikernes har hatt konkrete terrorplaner.

Fullmakter

– Fransk politi har kjempet mot terrorisme siden 50-tallet og har fått omfattende erfaring. De har vide fullmakter og bruker dem, sier Eric Denécé ved Det franske senteret for etterretningsforskning.

Kritikere ser de vide fullmaktene gitt i antiterrorlovene, blant Europas strengeste, som en trussel mot borgerrettighetene. Denécé mener ikke det, men sier samtidig at han ser Vikernes-saken som en kriminalsak og ikke en terrorsak.

– Frankrike har et juridisk system som gjør det mulig å pågripe før en terrorhandling finner sted, basert på mistanke om at det finnes en intensjon, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Vikernes' ferske blogginnlegg var utløsende

Usikkert om han flyttes

Fransk lov gir myndighetene lov til å holde nordmannen fengslet i fire dager før en eventuell siktelse legges fram. Hvis det ikke skjer, vil Vikernes og hans franske kone måtte løslates.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sent onsdag kveld opplyste den franske påtalemyndigheten at det fremdeles var uavklart når en eventuell flytting til Paris skulle skje. Til VG sier advokat Freyssinet at han ikke tror på en overføring, men at avhørene vil fortsette i Brive-la-Gaillard onsdag morgen.

Undersøkelsene ved parets hjem fortsatte onsdag. Det er funnet fem skytevåpen samt flere kniver og sverd på eiendommen, skriver Dagbladet.

Les også: «Greven» - drapsmann, jødehater og musikkikon

Tre utløsende forhold

Vikernes, også kjent som «Greven», ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for drap og flere påsatte kirkebranner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På nettet har 40-åringen ytret sitt jødehat og fascinasjon for nazisme. Han har også uttrykt forståelse for terrordømte Anders Behring Breiviks synspunkter, men samtidig kritisert ham for terrorangrepet 22. juli 2011.

Franske myndigheter har uttalt at Vikernes' ytringer på nett, konas våpenkjøp og at han var blant mottakerne av Breiviks såkalte manifest gjorde at politiet valgte å gå til aksjon. Dette mener Elden er et tynt grunnlag.

– Franske myndigheter toner selv ned innbringelsen og presiserer at han foreløpig ikke er siktet for noe som helst, sier han.

Les også: – Varg Vikernes siktet for planlegging av massakre

Ingen norsk hjelp

Det norske Utenriksdepartementet er ikke blitt kontaktet av franske myndigheter, noe som har fått kommentatorer til å så tvil om franskmennene har grunnlag til å ta ut en siktelse.

Vikernes har anledning til å be norske myndigheter om konsulær bistand, det vil si hjelp til å få oppnevnt lokal advokat eller med å opprette kontakt med familie og venner i Norge.

– Vi har ikke fått noen slik henvendelse, sier UDs kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund.