Opptøyer i India etter skolelunsjforgiftning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utdanningsministeren i Bihar i India antyder at matforgiftningen av en skolelunsj som har kostet 22 barn livet, kan ha vært en overlagt og bevisst handling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er brutt ut omfattende opptøyer i delstaten etter hendelsen, som har rammet barn mellom fire og 12 år, melder BBC.

I et område av Dharmasati Gandaman, der forgiftningen skjedde, er fire politibiler satt i brann. Politikere som har oppfordret til proteststreik, har selv blitt jaget fra gatene av rasende demonstranter.

En lokal korrespondent for BBC opplyser at mange rasende mennesker er ute i gatene, og at flere er bevæpnet med trestokker og jernstenger.

Flere kan dø

I alt 22 indiske skolebarn er døde og andre er livstruende syke etter å ha blitt matforgiftet i delstaten Bihar.

– Tre barn kjemper for sine liv, men legene sier de kanskje kan reddes, sa delstatens utdanningsminister P.K. Shahi til journalister onsdag.

Les også: 22 døde etter skolelunsj i India

De første undersøkelsene tydet på at insektdrepende middel i maten kan være årsaken til det katastrofale utfallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med overlegg?

Ministeren sa samtidig at politiet etterforsker om maten ble forgiftet tilfeldig eller muligens med fullt overlegg.

En far med sitt syke barn i armene blir brakt til sykehus i Patna i delstaten Bihar i India. Foto: Reuters (KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON)En far med sitt syke barn i armene blir brakt til sykehus i Patna i delstaten Bihar i India. Foto: Reuters (KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON)

– Dødsfallene ble ikke forårsaket av vanlig matforgiftning. Det er et klart tilfelle av at gift er blitt blandet i maten, sa Shahi.

20 av de døde ble begravd allerede onsdag, nær skolen i landsbyen Masrakh der de tirsdag ble servert den dødelige maten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På et sykehus i byen Chhapra, sentrum i Saran-distriktet som skolen tilhører, brøt det ut sterke scener da bevisstløse og alvorlig syke barn ble brakt inn.

Flere titalls andre elever er sendt til sykehus etter å ha blitt forgiftet under lunsjen ved en skole i landsbyen Marakh tirsdag, ifølge BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Minst åtte skolebarn døde i India etter lunsj

– Matolje

En av legene ved sykehuset i Patna, der de syke barna er innlagt, tror at det kan ha blitt benyttet dårlig matolje under tilberedningen av skolelunsjen. Det er skolens kokk som skal ha sagt dette til en representant for myndighetene.

120 millioner indiske skolebarn, fordelt på 1,2 millioner skoler over hele landet, får daglig tilbud om gratis skolelunsj. Skolemåltidet er et viktig bidrag til kampen mot sult. Men maten er ofte tilberedt med dårlig hygiene.