Politiet henla drapsforsøk på MC-president

– Noen prøvde å drepe meg

HENLAGT: Over to år etter at Frode Smestad ble skutt på vei til jobb har politiet henlagt saken grunnet manglende bevis. Foto: Privat
HENLAGT: Over to år etter at Frode Smestad ble skutt på vei til jobb har politiet henlagt saken grunnet manglende bevis. Foto: Privat

Norgespresidenten i Gladiators MC, Frode Smestad, ble skutt i ryggen like ved sitt hjem på Kurland i Lørenskog. Nå er saken henlangt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smestad (44) var på vei til jobb 30.desember i 2011 da en person løsnet skuddene som bare var én millimeter fra å gjøre han lam fra livet og ned.

Politiet startet etter drapsforsøket en omfattende etterforskning for å finne personen som løsnet skuddene.

Nå, over to år etter skytingen, har politiet henlagt saken grunnet manglende bevis. Politiet mener likevel at 44-åringen ble utsatt for et attentat, og at kula var ment for å drepe.

Til ABC Nyheter forteller Smestad at han er skuffet over at politiet ikke har funnet gjerningsmannen som ønsket å ta livet av ham.

– Det plager meg at personen som gjorde dette slipper unna. Jeg har siden skuddene falt sagt at jeg ikke ønsker å hevne attentatet. Politiet burde gjøre det de er satt til å gjøre, beskytte mennesker og etterforske og finne personer som begår lovbrudd. Nå er jeg bare skuffet og trist over at det ikke har kommet noe ut av det, sier han.

Les også: – MC-bande truer til seg territorium

Fikk henleggelsesbrev i posten

Smestad er Norgespresiden i Gladiators MC, en klubb som politiet ser på som kriminelt belastet, da flere av klubbens medlemmer er utbrytere fra Outlaws, Bandidos eller Hells Angels.

44-åringen var i flere år medlem av Hells Angels.

Smestad ønsker i et intervju med ABC Nyheter å ta et oppgjør med politiet om hvordan de har håndtert saken.

– Jeg har følt meg mistenkt i en sak der jeg er offer. Det henger ikke på greip, sier han.

MC-presidenten sier at han har inntrykk av at politiet tok saken på alvor de første månedene, men at den gradvis ble nedprioritert.

– I startfasen var de aggressive og gjorde en rekke undersøkelser. Med tiden ble de mer interessert i hvem jeg var og hva klubben står for, sier Smestad.

44-åringen stiller seg kritisk til at politiet ikke tok kontakt med ham på et halvt år – før han i starten av mai fikk henleggelsespapirene i posten.

– Noen har forsøkt å drepe meg, men politiet sender bare et brev i posten om at saken er henlagt. Jeg skjønner ikke hva de holder på med. Jeg tenker ofte på om det har med min fortid i Hells Angles å gjøre, for jeg tror ikke en vanlig person hadde blitt behandlet på samme måte, sier Smestad.

Les også: MC-bande: – Vil etablere oss i alle storbyer i Norge

– Kjenner seg ikke igjen

Politiadvokat i Romerike politidistrikt, Tom Danielson, sier til ABC Nyheter at saken har hatt høy prioritet.

Det er blant annet gjennomgått teledata for timene rundt gjerningstidspunktet for noen andre dager, i tillegg har politiet brukt hundre arbeidstimer på gjennomgang av videomaterialet.

– Vi har lagt ned et betydelig arbeid i etterforskningsarbeidet i saken. Det er beklagelig at vi ikke har funnet gjerningspersonen, sier Danielson.

– Vi har ikke klart å knytte tekniske spor til en gjerningmann, sier han.

Politiadvokaten forstår at Smestad reagerer på at han ikke har hørt noe før han fikk henleggelsesbrevet i posten.

– Alle reagerer forskjellig på hvordan dette blir håndtert. Hadde han tatt kontakt og bedt om å bli orientert om forløpet i saken ville vi vært åpen for det. Det er ikke uvanlig at vi sender ut henleggelsesbrev etter så lang tid uten å ha vært i kontakt med offeret.

– Det er ikke rutiner for å følge opp saker på andre måter, sier han.

Les også: 70 prosent av Hells Angels-medlemmene er straffedømt

– Et dårlig signal

Professor ved institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI, Peter Gottschalk, mener politiet har spolert en mulighet til å bygge tillit i MC-miljøet.

– Det burde blitt benyttet all kunnskap man har på området innen Kripos og Oslo politidistrikt for å få oppklart saken. På den måten kunne man bygd opp en tillit til enkeltpersoner i det kriminelle miljøet om at politiet gjør jobben sin, sier han.

– Det er et dårlig signal til folk i miljøet, som ellers ikke stoler på politiet, at denne saken ble henlagt, sier han.

Gottschalk stiller seg spørrende til hvorfor politiet ikke lot saken være åpen.

– Om saken fortsatt hadde vært åpen kunne man gjort etterforskning i et miljø og bygget mer kompetanse. Jeg tror ikke politiet hadde hatt mye å tape på å holde saken åpen, sier han.

Les også: MC-gjenger kan sitte på sensitiv forsvarsinformasjon

Hadde ikke fiender

Etter det ABC Nyheter erfarer har politiet gjennomført avhør av en rekke personer innad i MC-miljøet etter attentatet, deriblant av et høytstående medlem av Hells Angels.

Medlemmet satt fengslet da ugjerningen skjedde og politiet skal raskt ha sjekket vedkommende ut av saken.

Smestad sier han ikke hadde fiender på tidspunktet skuddene falt.

– I dette miljøet skal man ikke spekulere. Enten kommer man med sannheten og de riktige navnene, eller så holder man kjeft, sier han.

Politiet skal ha gjort tilslag mot flere klubbhus på Østlandet etter skyteepisoden. ABC Nyheter har vært i kontakt med flere personer innad i miljøet som stiller seg uforstående til besøkene.

– Vi har avhørt en rekke personer, mange fra MC-miljøet, sier Danielson.

Les også: Dette er MC-gjengens kriminelle løpegutter

Reagerer på lyder

Smestad sier han etter skytingen har store plager i bein og kne. Hver natt går han flere turer rundt i huset for at kneet ikke skal låse seg mens han sover.

– Det er plager jeg trolig må leve med resten av livet, sier han.

I boligen på Lørenskog lever familien tilnærmet likt som før skuddene falt.

– Jeg og kona mi har tatt dette veldig greit, men begge følger litt ekstra godt med når vi hører lyder utenfor boligen. Jeg vil ikke si jeg ser meg over skulderen, men jeg har definitivt blitt mer observant, sier han og fortsetter;

– Hendelsen har nok gått sterkest inn på sønnen min. Ingen 19 år gammel gutt skal måtte få nyheten om at faren hans ligger på sykehuset etter å ha blitt skutt på vei til jobb, sier han.

Smestad har liten tro på at han noen gang får vite hvem som avfyrte skuddene.

– Jeg må nok leve med uvissheten om at en som har lyst til å ha meg død fortsatt finnes der ute, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:10 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart
Siste nytt
00:10NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen00:09NorgeMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43VerdenKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus