Gladmelding: Fjellreven yngler som bare det

Holder styr på avkommet: Fjellrev-mor. Foto: Arild Landa.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjellreven var i ferd med å bli utryddet som art i Norge. Så tok myndighetene grep og startet et avlsprogram. I år har minst 114 valper kommet til verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om fjellreven:

Utrydningstruet: Fjellreven er et av Norges mest utrydningstruede pattedyr, men etter en nedgang de siste tjue årene har utviklingen snudd. I 2011 ble det dokumentert 40 fjellrevkull i Norge og en minimumbestand på 93 voksne fjellrev.

Med litt hjelp: De siste tre årene har et avlsprosjekt gitt positive resultater.

Truslene: Mye av fjellreven ble utryddet av jakt tidlig på 1900-tallet. Nå er den fredet for menneskene, men konkurrerer med rødreven om områder og mat. Smågnagere som lemen er viktigste føde.

Avlsprogram: Å avle opp og sette ut fjellrev er et viktig tiltak for å hindre at fjellreven forsvinner for godt. Gjennom internasjonale avtaler har Norge forpliktet seg til å sikre at fjellreven overlever. I 2005 ble en avlsstasjon for fjellrev opprettet i Oppdal. Derfra blir det satt ut fjellrev i naturen.

Les mer hos Miljøstatus i Norge

Og det gir gode resultater i år, trass i at det er dårlig med fjellrevens viktigste næringskilde, lemen.

Det melder Miljødirektoratet.

Gjennom et avlsprogram for fjellrev blir det gjennomført flere tiltak for at både voksne fjellrever og valper skal overleve.

Les også: Jubler for revevalper

Blant tiltakene er utsetting av fjellrev fra avlsstasjonen på Oppdal. Dessuten får de ekstra fôring samtidig som mat rødrev i områder fjellreven er – eller har vært – etablert, blir avlivet. Rødreven er en av fjellerevens store konkurrenter i jakten på revirer og mat.

Til tross for lite smågnagere i fjellet i år, melder Miljødirektoratet at det er registrert 17 kull og minimum 104 fjellrevvalper gjennom det nasjonale overvåkingsprogrammet for fjellrev.

Kullene er fordelt med fjorten i Snøhetta og Knutshø i kommunene Oppdal, Lesja og Dovre, to i Blåfjella og Hestkjølen i Lierne kommune og ett på Finse i Ulvik kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Målet vårt er å bidra til at fjellreven overlever på lang sikt. Det vil si å sikre at dagens bestand økes til å bli levedyktig, og at det skjer en regelmessig utveksling av fjellrev mellom ulike fjellområder. Tiltakene som gjennomføres er avgjørende for å nå dette målet, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Les hos Miljødirektoratet: Fjellreven yngler tross lite smågnagere