Sommerpatruljen avslørte 17 timers arbeidsdag

Artikkelen fortsetter under annonsen

17 timers arbeidsdag og oppsigelse på grunn av sykdom er noen av lovbruddene LOs sommerpatrulje har funnet hos norske arbeidsgivere i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om LOs sommerpatrulje
  • LOs sommerpatrulje består av flere hundre unge tillitsvalgte som informerer ungdom om deres rettigheter og plikter i arbeidslivet.
  • I løpet av juni og juli besøker sommerpatruljen over 6.000 arbeidsplasser i hele landet.
  • I fjor fant patruljen brudd på Arbeidsmiljøloven hos 17,9 prosent av de kontrollerte bedriftene. Årets resultat ser ut til å bli omtrent det samme.
  • Nesten halvparten av bruddene gjelder mangelfull eller manglende arbeidskontrakt. Det vanligste er brudd på overtidsregler.
  • Unge med sommerjobb kan også ringe LOs sommerpatruljetelefon for å få svar på spørsmål om rettigheter i arbeidslivet.

– Det dukker opp noen grove tilfeller, blant annet hadde jeg en innringer til informasjonstelefonen som hadde jobbet i 16-17 timer i løpet av en dag. Det er et grovt brudd på Arbeidsmiljøloven, sier Edvin Søvik i sommerpatruljens informasjonstjeneste til NTB. Informasjonstelefonen har også fått melding om sommervikarer som får sparken fordi de er syke.

LOs sommerpatrulje har den siste måneden besøkt bedrifter over hele landet for å sørge for at arbeidsgiverne tar vare på sommervikarene sine.

Det vanligste bruddet er mangelfull eller manglende arbeidskontrakt, fulgt av brudd på overtidsregler og pausebestemmelser. Informasjonstelefonen får dessuten mange spørsmål om hva som er riktig lønn.

Les også: Ansatt jobbet 41 timer i strekk

Mange kjenner ikke loven

Fredag patruljerte Torbjørn Ness og Mandana Yousefi, begge ungdomssekretærer i LO Oslo og Akershus, Thon Hotel Opera i Oslo. De fant ingen brudd på Arbeidsmiljølovens bestemmelser, men hadde en hyggelig prat med hotellets resepsjonister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange unge kjenner ikke rettighetene sine, og vi er her for å hjelpe dem. Det er mye lettere å be sjefen om høyere lønn eller kortere arbeidstid hvis man vet mer om arbeidslivets lover og avtaler, sier Yousefi.

Les også: Bryter arbeidsmiljøloven 100 ganger hver dag

Brudd hos 16,6 prosent

På sommerpatruljens siste dag er den endelige statistikken for lovbrudd ikke klar, men Søvik sitter med foreløpig statistikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har funnet brudd på Arbeidsmiljøloven hos 16,6 prosent av bedriftene vi har kontrollert så langt, sier han.

Denne uken gjøres det kontroller i Oslo og Akershus, noe som vanligvis trekker opp snittet noe. Dermed regner Søvik med at årets resultat kommer til å ende på nivå med fjorårets, da sommerpatruljen fant lovbrudd hos 17,9 prosent av arbeidsgiverne.

Saken fortsetter under bildetMandana Yousefi og Torbjørn Ness fra LOs sommerpatrulje snakker med hotellærling Thea-Malen Skårberg (t.v.) på Thon Hotel Opera i Oslo. Skårberg er fornøyd med arbeidsforholdene ved hotellet, og sommerpatruljen fant ingen brudd på reglene.Mandana Yousefi og Torbjørn Ness fra LOs sommerpatrulje snakker med hotellærling Thea-Malen Skårberg (t.v.) på Thon Hotel Opera i Oslo. Skårberg er fornøyd med arbeidsforholdene ved hotellet, og sommerpatruljen fant ingen brudd på reglene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedre med årene

Søvik mener arbeidsforholdene for landets sommervikarer har bedret seg betraktelig. På nittitallet fant man brudd på Arbeidsmiljøloven hos omtrent halvparten av de kontrollerte bedriftene.

– Det har blitt bedre, men bruddene vi finner viser at man fortsatt trenger sommerpatruljen, mener Søvik.

Selv om sommerpatruljen er ferdig med bedriftsbesøk for i år, holder informasjonstelefonen åpent i en måned til. Så langt i sommer har omtrent 400 personer ringt inn med spørsmål om rettigheter i arbeidslivet.