Fant rotter og mus på Aker Brygge-restaurant

Populær: Det ble funnet skadedyr på den svært poulære restauranten Olivia som ligger midt på fasjonable Aker Brygge i Oslo. Foto: NTB scanpix
Populær: Det ble funnet skadedyr på den svært poulære restauranten Olivia som ligger midt på fasjonable Aker Brygge i Oslo. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mai fant de mus, og i juni fant de spor av rotter. Men Olivia-restauranten varslet ikke om skadedyrptoblemene før rotten ble fanget i fella i juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tidslinje:
  • 2. mai: Rotter observert av gjester og ansatte utenfor Oliva Aker Brygges lokaler
  • Midten av mai: Mus ble funnet i fellene, og problemet ble tolket som løst. Ingen meldte fra til mattilsynet.
  • Slutten av juni: Skadedyrselskapet fant flere tegn på rotter, som gnagemerker på flere gjenstander og
  • 1. juli: Rotte funnet i rottefelle, og restauranten stenges
  • 2. juli: Mattilsynet varsles
  • 2-7. juli. Utbedring gjøres, vegger rives og sejks-syv rotter blir funnet av skadedyrbekjemperne.
  • 8. juli. Restauranten åpnes igjen


Olivia-restaurantene:

  • Italienskinspirert restaurantkjede, drives av selskapet Drueklasen AS, med Tone Wicklund-Hansen som administrerende direktør.
  • Den første av Olivia-restaurantene ble åpnet på Aker Brygge i 2006. Senere er det åpnet én i Hegdehausveien og én på Tjuvholmen.
  • Oliviarestauranten i Hegdehausveien ble i april stengt grunnet «dårlig drift», etter klager fra gjester på skitne galss og stein i salaten. Mattilsynet fant for høye temperaturer i kjøleskap, ikke tilfredsstillende vaskerutiner og mangelfull opplæring av ansatte.

– Jeg kan bekrefte at det ble funnet rotter i restauranten før helgen. De ble funnet i baren av skadedyrkontrollen. Vi stengte da umiddelbart restauranten, sier administrerende direktør i Drueklasen AS, Tone Wicklund-Hansen til DN.no.

Skadedyrselskapet Boss, som er hyret inn for regelmessige kontroller av restauranten fant også mus i feller etter å ha mistenkt et gnagerproblem i restauranten allerede tidlig i mai.

Bare måneder etter at Olivia Hegdehausveien ble pålagt å stenge av Mattilsynet, opplevde Aker Brygge-filialen skadedyrproblemer i flere måneder. Etter rottefunn og stengningen denne uken, har vegger blitt revet. Skadedyrbekjemperne har funnet flere rotter.

– Problemet var mye større enn vi først antok. Rottene skjulte seg i veggene, og vi fant seks-syv rotter til slutt, sier serviceleder i skadedyrbekjemperne Boss Norge Syd AS, Kristian Graff til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For omtrent to uker siden oppdaget vi ting som var gnagd på, og da meldte vi fra om vår mistanke om at det var rotter i restauranten, sier Graff.

Olivia Aker brygge har hatt problemer med skadedyr helt siden mai. Både Mattilsynet og skadedyrbekjemperne sier at den storstilte byggingen og omleggingen av avløpsrør på Aker Brygge har ført til en større rotterisiko i området.

Kjenner du til saken? Tips oss!

Meldte ikke ifra

– Vi fant mus i restauranten i midten av mai, men det ble ikke meldt fra til Mattilsynet. Det virket som tiltakene som var satt inn hadde løst problemet. Det trodde både Boss og vi, sier administrerende direktør Wicklund-Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Restauranten fortsatte driften, men skadedyrproblemet var ikke over. Skadedyrselskapet fant nemlig flere tegn på rotter i restauranten, ikke lenge etter:

– Det stemmer at vi har drevet restauranten mens vi har hatt mistanke om skadedyr, innrømmer Wicklund-Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forklarer at restauranten har vektlagt å sette inn tiltak, avdekke hvor stort problemet faktisk er, og sikre at stedet drives etter reglene.

Mens de jaktet på gnagerne, stengte de deler av restauranten, og lot gjestene sitte i de resterende delene av lokalet som ikke var utsatt.

– Ved mistanke stengte vi av deler av lokalet. Vi har hatt mistanke om dette lenge, og har hatt feller og andre tiltak, som natteovervåkning i lokalet, en stund, sier Wicklund-Hansen.

Burde stengt før

– I etterpåklokskapens navn burde vi kanskje ha stengt tidligere, men det er vesentlig for meg som driftsansvarlig å ha håndfast bevis. Vi satte umiddelbart inn tiltak slik regelverket sier, og det resulterte også i at vi fikk beviset og stengte, sier Wicklund-Hansen.

Hun forklarer at det er en trist og uvant situasjon for restauranten, og at hun nå gleder seg til å ta imot gjester igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har drevet restaurant i 27 år uten å ha et slikt problem. Dette er en utrolig trist situasjon for oss, men vi er helt sikre på at rotteproblemet nå er løst og restauranten er åpen. Vi gleder oss over igjen å se gjester i restauranten, sier Wicklund-Hansen.

– Visste ikke om museproblemet

Mattilsynet ble varslet om rottefunnene i begynnelsen av juli. Til nå har de vært positive til måten Olivia har behandlet saken på.

– Rottefunnene har vært en alvorlig sak for oss, men vi har vært fornøyde med måten Olivia har behandlet den på. Hvis det derimot er slik at de oppdaget skadedyr allerede i mai er saken en annen, sier seksjonssjef for Mattilsynets Oslokontor, Solveig Eriksrud.

Mattilsynet skal følge saken nøye, ifølge Eriksrud.

Les også:

Lørdag starter deres nye mateventyr

Kvantitet og kvalitet fra Italia

– Den norske kronen blir fullstendig knust

Gullsmed krangler med Thon