Hvite sørafrikanere håper arven etter Mandela overlever

Stearinlys ved siden av et fotografi av Nelson Mandela utenfor Medi-Clinic Heart Hospital i Pretoria, der den aldrende tidligere sørafrikanske presidenten ligger i kritisk tilstand. Foto: Scanpix/Reuters.
Stearinlys ved siden av et fotografi av Nelson Mandela utenfor Medi-Clinic Heart Hospital i Pretoria, der den aldrende tidligere sørafrikanske presidenten ligger i kritisk tilstand. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte frykter for voldelige angrep på hvite etter at Mandela går bort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens sørafrikanere forbereder seg på livet uten den tidligere lederen for «Regnbuenasjonen», frykter enkelte medlemmer av den en gang herskende hvite minoriteten at Nelson Mandelas forsonende ånd skal svinne etter hans død.

Da apartheid tok slutt for nærmere to tiår siden forberedte mange hvite seg på det verste. I årevis hadde de blitt opplært til å frykte «swart gevaar» – den sorte fare – og de fryktet å bli «kastet på havet». Denne spådommen ble aldri virkelighet.

Les også: Avgjør om Mandela skal kobles fra respiratoren

Frykter katastrofe

Da Nelson Mandela ble Sør-Afrikas første svarte president i 1994 lukket han et mørkt kapittel etter tilværelsen i fengsel og strakte ut en hånd til sine tidligere undertrykkere. Dette ble symbolisert blant annet da han drakk te med enken etter apartheids arkitekt, Hendrik Verwoerd.

Nå som en av grunnleggerne til det demokratiske Sør-Afrika kjemper for livet på sykehuset har det begynt å spre seg ville rykter på internett om hvordan livet vil bli for den hvite befolkningen uten Mandela.

«Mandelas dødsfall kan markere et vendepunkt mot katastrofe», ifølge en artikkel som ble postet på Facebooksiden til en gruppe som kaller seg «Redd den hvite befolkningen i Sør-Afrika».

AfriForum, en ikke-profittbasert organisasjon som representerer interessene til hvite afrikanere, har mottatt telefoner fra folk som spør: «Hva kommer til å skje? Bør de være redde?», sier nestlederen Ernst Roets.

«Vi ser folk, særlig på sosiale medier, som sier ting som at ‘hvis Mandela dør, vil de drepe alle de hvite’», sier han. Men gruppens granskninger har funnet at disse advarslene er grunnløse.

– Vi tror ikke det er noen grunn til en slik frykt, sier Roets.

Les også: Våker over Mandela

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordeling

For Esmi, en 47 år gammel Afrikaner som dro innom sykehuset der Mandela mottar behandling i Pretoria, er frykten for at svarte skal angripe hvite etter at Mandela går bort den minste av hennes bekymringer.

– Tanken har ikke engang slått meg, sier hun.

– Alle er så fokusert på Mandela. Jeg har den samme følelsen som under fotballen i 2010 da vi alle sto sammen. Atmosfæren er mer alvorlig, men vi støtter alle Mandela fordi han var bra for landet.

Det regjerende partiet African National Congress (ANC) har også forsøkt å roe ned bekymringene. De bemerker at Mandela forlot sine offentlige verv for mer enn et tiår siden og at landet ikke har blitt kastet ut i kaos av den grunn.

– All politikken til ANC taler for denne progressive tenkningen, det er ingenting som tilsier at de hvite vil bli «kastet på sjøen», sier ANC-talsmannen Jackson Mthembu til dagsavisen The New Age.

Mandela er svekket av alderdom og de 27 årene han tilbragte i fengsel. Han har ikke hatt offentlige opptredener på tre år.

– Jeg tror ikke det er noe å bekymre seg for, sier Sherwin van Blerk, utviklingssjef ved Det sørafrikanske instituttet for raserelasjoner.

– Vi er et åpent samfunn. Vi er et stort demokrati. En større bekymring er fordelingen av landets rikdom, sier van Blerk.

Men grensen mellom de to er uklar. Den gjennomsnittlige inntekten til en hvit husholdning er seks ganger større enn for en svart, ifølge ferske tall.

Les også: Trengsel av folk som vil hylle Mandela

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kriminalitet

De to befolkningsgruppene har sine møteplasser, men i begrenset grad. Kriminalitet skaper mistillit.

Selv om de fleste av de gjennomsnittlig 43 drapene som skjer daglig hovedsakelig skjer i svarte nabolag, er hvite sjokkert over voldelige innbrudd i sine nabolag og de drapene på hvite bønder som forekommer.

Den uavhengige politiske analytikeren Olmo von Meijenfeldt sier frykten kan bli sterkere på grunn av mangelen på «en forsonende røst i landets øverste ledelse».

Selv om president Jacob Zuma har sluttet å synge en populær motstandssang med «gi meg mitt maskingevær» blant versene utløste han fremdeles kontrovers i desember da han antydet at hundehold var en del av hvit kultur.

Mens Mandelas tilstand er kritisk kommer det rop om at hans arv med fred og toleranse skal voktes for fremtidige generasjoner.

– Jeg frykter ikke for mitt liv, sier Natalie, som lever nordøst i landet.

– Men jeg er bekymret for hans arv. Menneskene ved makten bryr seg ikke om forsoning.

Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.