Snowden: – Varslere burde bli skutt

Nettprat-logger fra 2009 som skal stamme fra Edward Snowden, viser en mann som så strengt på lekkasjer som kunne sette USAs sikkerhet i fare. Foto: Reuters / NTB Scanpix
Nettprat-logger fra 2009 som skal stamme fra Edward Snowden, viser en mann som så strengt på lekkasjer som kunne sette USAs sikkerhet i fare. Foto: Reuters / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2009 viste Edward Snowden en brutal holdning til folk som lekket opplysninger – så gjorde han det selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Edward Snowden

* I begynnelsen av juni trykket avisene The Guardian og The Washington Post avsløringer om at amerikanske myndigheter har drevet omfattende overvåking av tele- og datatrafikk. Kilden var den 30 år gamle amerikanske IT-teknikeren Edward Snowden.

* Snowden har en fortid som datateknikker i CIA og arbeidet på kontrakt for NSA via IT-selskapet Booz Allen Hamilton, som har nære bånd til de amerikanske etterretningstjenestene. Selskapet har nå sagt ham opp.

* Snowden forlot USA i mai og reiste til Hongkong, før han i helgen reiste videre til Moskva. Derfra har han søkt asyl i Ecuador. Snowden hadde billett fra Moskva til Cubas hovedstad Havana mandag, men var ikke med flyet.

* Russlands president Vladimir Putin sa mandag at Snowden fremdeles befinner seg i transitthallen på flyplassen i Moskva, og derfor ikke trenger visum og kan reise hvor han vil.

* 21. juni siktet USA Snowden for spionasje, for å ha stjålet regjeringens eiendom, uttalt seg om nasjonal sikkerhet uten tillatelse og gitt hemmeligstemplede opplysninger videre til uautoriserte personer. De ønsker ham utlevert, så han kan bli stilt for retten.

(Kilde: Ritzau, NTB) (©NTB)

Snowden jaktes nå av USAs myndigheter for å ha varslet om storstilt overvåking av internettrafikk. Han sier han gjorde det av samvittighetsgrunner, etter å ha jobbet flere år for USAs etterretningstjeneste.

Les også: USA vet ikke hvor mye Snowden fikk med seg

Ifølge en nettprat-logg teknologinettstedet Ars Technica har avdekket, skal varsleren ha vist liten sympati for likesinnede for fire år siden.

– Slike folk burde blitt skutt i ballene, skal Snowden ha sagt på nettprattjenesten IRC i 2009.

Også Washington Post omtaler saken.

Forarget over lekkasjer

Kommentaren ble postet under brukernavnet «TheTrueHOOHA», som Snowden skal ha brukt både på IRC og andre steder på nettet.

Snowden skal ha vært indignert over at avisen New York Times hadde publisert hemmelige opplysninger om forhandlinger mellom USA og Israel. Diskusjonene handlet om hvordan de skulle forholde seg Irans mistenkte atom-planer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Prøver de å starte en krig? Jesus kristus. De er som WikiLeaks. (…) Du setter ikke sånt på trykk i en avis», skrev Snowden ifølge Ars Technica.

Les også: Republikanerne kritiserer Obama for Snowden

Gjennom loggen fremstår Snowden som han hadde fundamentalt andre holdninger til nasjonal sikkerhetspolitikk i 2009. Han mener det er en grunn til at opplysningene er klassifiserte:

«Det er ikke fordi vi er redde for at våre borgere skal finne det ut. Det er fordi dette ikke vil fungere dersom Iran vet hva vi holder på med», skrev brukeren som man altså tror er Snowden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På flukt

Fire år innenfor det nasjonale sikkerhetsbyrået i USA ser ut til å ha forandret meningene hans. Snowden er nå på flukt fra amerikanske myndigheter.

Les også: Snowden leker katt og mus med verden

Etter et opphold i Hong Kong har han nå søkt asyl i Ecuador, hvor også WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange har søkt asyl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere amerikanske politikere har truet med ikke å fornye Ecuadors handelsprivilegier om landet gir asyl til Snowden. Ecuador har sagt at de vil gi Snowdens asylsøknad en grundig vurdering, men det kan ta flere uker før han får svar.

Ifølge de siste meldingene, sitter Snowden fortsatt fast på flyplassen i Moskva.

Les også: Tror Snowden blir lenge i Russland