Syrisk jihad med internasjonalt tilsnitt

Kvinnelige opprørere i gruppen Sawt al-Haq får militær opplæring i Aleppo. Foto: Muzaffar Salman / Reuters / NTB scanpix
Kvinnelige opprørere i gruppen Sawt al-Haq får militær opplæring i Aleppo. Foto: Muzaffar Salman / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Midt blant opprørerne i Syria går en ung mann med sko fra Adidas og pur London-dialekt. Han er én av flere hundre vestlige jihadister som har reist til Syria for å kjempe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den unge mannen sitter ved et lite bord og drikker te. Han oppgir navnet Abu Khaled. Han er 23 år gammel og har bodd i England hele livet, forteller han, men for noen måneder siden reiste han til Syria for å kjempe.

– For å være ærlig kjente jeg ingen her, sier han.

Da han ankom, helt alene, møtte han først krigere fra al-Nusra-fronten, en islamistisk opprørsgruppe med tette bånd til al-Qaida i Irak. De skaffet ham et gevær og utplasserte ham ved fronten utenfor Aleppo, Syrias største by.

Hellige krigere

Det finnes ingen nøyaktig oversikt over hvor mange briter som har reist til Syria for å delta i opprøret mot president Bashar al-Assad og hans regime. Men ifølge britisk etterretning er det snakk om «flere titalls».

Norske estimater ligger i samme landskap. Ifølge PST kan opptil 40 nordmenn ha reist til Syria for å kjempe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en økende bekymring for oss at flere reiser til Syria for å delta i kamphandlinger. Flere personer med norsk tilknytning som har reist til Syria, skal ha blitt drept, men vi har ikke fått dette endelig bekreftet, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland til NRK i slutten av mai.

Også dansker og svensker har sluttet seg til al-Nusra. Den ytterliggående islamistgruppen har vokst til å bli en ledende kraft i opprørsbevegelsen.

Fremmed i Syria

Til å begynne med var det ikke enkelt, forteller Abu Khaled. Hans mor er syrisk, men han hadde aldri vært i Syria før. Han kunne bare litt arabisk. Foreldrene var redde. Hvis han skulle ringe dem, måtte han be om tillatelse. Da han kom, tok hans overordnede fra ham både passet og mobiltelefonen for å sikre mot spionasje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selve kampene var grusomme, forteller han. Men det ble lettere etter hvert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Første gang, jeg skal ikke juge, jeg trodde jeg skulle pisse på meg. Men du blir ærlig talt vant til de lydene. Gud gjør det lettere, gjør deg avslappet, sier 23-åringen.

Han har sett flere kamerater bli drept. Han sier han savner dem, men at han føler de døde for en nobel sak.

En annen engelskmann i brigaden hadde et smil om munnen da han ble funnet død, ifølge Abu Khaled.

– Det var nesten som om han lo. Så det var som et tegn, et godt tegn, skjønner du?

Global brigade

USA har stemplet al-Nusra-fronten som en «terroristorganisasjon», og også i Europa er skepsisen stor til gruppen. Men islamistfronten er populær blant europeere som ønsker å kjempe i Syria.

I Abu Khaleds brigade finnes det flere engelskmenn, en ire, russere fra Nord-Kaukasus, kinesere, egyptere, tunisiere, saudiarabere, libyere, dansker, franskmenn og overraskende nok, ifølge Abu Khaled, mange svensker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen ganger er omtrent halvparten av krigerne ved frontlinjene fra utlandet, forteller han. Spesielt libyerne og saudiaraberne er hardtkjempende.

Selv ønsker han bare «å være en god muslim». Dette er lettere i Syria, forteller han, for det er ikke så mange fristelser der.

Men etter krigen drømmer Abu Khaled om å gifte seg med en syrisk kvinne. Han er ikke blant dem i islamistbrigaden som står på venteliste for å bli selvmordbombere.

– Det føles ikke rett for meg.