Åpen for alle - alltid

Avgjør om Mandela skal kobles fra respiratoren

MOT SLUTTEN: Mye tyder på at Nelson Mandela har svært kort tid igjen. (Arkivfoto: AFP)
MOT SLUTTEN: Mye tyder på at Nelson Mandela har svært kort tid igjen. (Arkivfoto: AFP)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nelson Mandela er ute av stand til å kommunisere, og holdes i live ved hjelp av respirator. Eldsterådet vil avgjøre om han skal kobles fra maskinen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thembu-stammens eldsteråd skal i løpet av kort tid ta avgjørelsen om Mandela skal kobles fra maskinen som hjelper ham å puste.

Ettersom Mandela selv ikke kan be om å få avslutte livet, slik det skal foregå i Thembu-kulturen, må et råd av stammens eldste ta avgjørelsen på vegne av Mandela, skriver VG.

Samtidig meldes det at president Jacob Zuma avlyser en reise til Mosambik for å være i Sør-Afrika så lenge tilstanden til Mandela er kritisk.

Mandela ble innlagt på sykehus med en alvorlig lungeinfeksjon 8. juni.

Bakgrunn: Mandela kan ikke lenger puste selv

Håper svinner

Det seneste døgnet har Mandela kone og to døtre besøkt sykehuset to ganger. Det tar mange som et tegn på at fredsprisvinnerens liv snart kan være over.

Flere medier som befinner seg på utsiden av sykehuset der Mandela ligger, skriver videre at det virker som om Sør-Afrika er i gang med å forsone seg med at landets første demokratisk valgte president sitt liv går mot slutten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En talsmann for Mandela-familien har uttalt til sør-afrikansk presse at eldsterådet er bedt av familien å vurdere Nelson Mandelas situasjon, og hva som nå skal skje.

Ber om en fredelig slutt

Mandelas nærmeste familie samlet seg onsdag til bønn for antiapartheid-helten som trolig ligger for døden.

Biskopen i Cape Town, Thabo Makgoba, kom til kapellet på sykehuset i Pretoria for å be sammen med Mandelas kone Graça Machel.

– Vi ber for at han får en fredelig, perfekt slutt, sa han i bønnen.

I de siste 19 dagene har familien sammen med resten av verden vært vitne til at tilstanden til 94 år gamle Mandela brått gikk fra alvorlig til kritisk.